Започва полицейска операция на територията на цялата страна, насочена към контрол на водачите на моторни превозни средства, които се движат по автомагистралите, първокласните и второкласните пътища с акцент през почивните дни и пиковите часове.

Това каза на брифинг инспектор Николай Крушарски от „Пътна полиция“ към СДВР.

„Контролът ще бъде именно там, тъй като движението е натоварено през почивните дни. През часовете, в които се очаква трафикът да е най-голям, ще разположим допълнителни екипи, които да следят за превишена скорост, употреба на алкохол, наркотични вещества“, обясни Крушарски.

Извън часовете на засилен трафик по големите пътища, контролът ще бъде насочен към водачите на моторни превозни средства в курортите по Черноморието, отново заради засилената употреба на алкохол и наркотични вещества. Контролът ще е засилен и за водачите на ТИР-ове.

„Имаме право да ги контролираме с техническите средства за алкохол. Превишената скорост е една от основните причини за ПТП”, отбеляза Крушарски.

Акцията ще продължи през цялото лято, но през уикендите проверките ще бъдат засилени.

„Масово проверките ще бъдат в часовете, в които се очаква интензивен трафик по тези пътища”, уточни Крушарски.

Той припомни и какви са глобите.

„За употреба на алкохол и наркотични вещества могат да започват от 500 и да стигат до 1 000 лв. Говорим за алкохол с лишаване от шофьорска книжка от половин до една година в зависимост от концентрацията, с която е установен водачът. Когато се установи употреба на наркотично вещество, се образува досъдебно производство и съдът се произнася по наказанията”, заключи Крушарски.