Консултациите за определяне съставите на секционните избирателни комисии (СИК) бяха свикани във връзка с произвеждането на изборите за народни представители, насрочени за 2.10.2022 г.

На изпратената в законовия срок покана се отзоваха от всички парламентарно представени партии и коалиции: Коалиция „Продължаваме промяната“, Коалиция „ГЕРБ – СДС, ПП „Движение за права и свободи“, Коалиция „БСП за България“, ПП „Има такъв народ“, Коалиция „ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ – ОБЕДИНЕНИЕ“ и ПП „Възраждане“.

Кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков откри консултациите и заяви:

„Вие като политици сте заинтересовани нашата страна да стане нормална държава и за да живеят нашите семейства, нашите деца добре, трябва да се опитаме да отстраним всички недъзи, натрупани през годините. България е прекрасно място и целият народ е вперил поглед във вас, за да се разберете, след като преминат изборите и да се управлява държавата по един достоен начин“.

Той изрази надежда, че предстоящите избори ще бъдат честни и почтени.

Между участниците в консултациите не бе постигнат консенсус за съставите на СИК в Община Видин. От Коалиция „БСП за България“ изразиха несъгласие с определения за тях брой на председателите на комисии и отказаха да подпишат споразумение.

Материалите с поименните списъци и предложенията на коалициите и партиите за определяне съставите на секционните избирателни комисии ще бъдат предоставени от кмета на Общината в законоустановения срок на РИК – Видин за вземане на решение.