Няма регистрирани случаи на Африканска чума по свинете в област Враца, това стана ясно на проведеното извънредно заседание на Областната епизоотична комисия след първия констатиран случай за годината на африканска чума по свинете в област Монтана, където са предприети всички мерки за овладяване на заболяването.

Към този момент на територията на област Враца няма регистрирани случаи на болестта, поясни  д-р Цветелина Тодорова –  директор на Областна дирекция безопасност на храните /ОДБХ/ –  Враца.  Тя уточни, че се извършват клинични прегледи и дезинфекция и припомни, че все още ваксина срещу Африканската чума при свинете няма. По този повод областната епизоотична комисия ще предприеме няколко основни мерки, които ще бъдат сведени до общинските комисии, а те ще заседават в края на тази седмица. Започват задължителните клинични прегледи в големите свиневъдни обекти и личните стопанства. При съмнения за отклонение от нормалното поведение на животните и при констатирани смъртни случаи без видима причина ще се вземат проби.

Тя напомни, че е от съществено значение стопаните да спазват правилата за превенция на заболяването

Кметовете и кметските наместниците, съвместно с представителите на ОДБХ ще правят проверка на животните по дворовете, а до месец октомври ще бъде направена инвентаризация на наличните животни на територията на съответното населено място.

Бяха набелязани конкретни мерки и срокове по Плана за контрол и предотвратяване на разпространението на АЧС. Кметовете на населени места бяха задължени да направят проверки на животновъдните обекти в срок до 30.08.2023 г., да предоставят на официалните ветеринарни лекари резултатите от проверките и да ги обявят писмено на видно място.

В заключение Надя Донкинска  напомни на общините и териториалните звена на изпълнителната власт да спазват стриктно сроковете, разписани в Плана за контрол и предотвратяване разпространението на заболяването АЧС за 2023 г., и поиска от всички кметове на общини да свикат заседания на общинските щабове в срок до 28.07.2023 г.