На втория ден от Великден хиляди вярващи от цялата страна от рано сутринта се стекоха в Бачковския манастир, за да участват в традиционното литийно шествие с чудотворната икона на Света Богородица. Тя беше изнесена от манастира и на ръце пренесена от богомолците до мястото, където е била намерена. Това е най-старото запазено и до днес у нас литийно шествие. Вярва се, че днес силата ни иконата е най-голямата.

“Тази година празникът протича особено тържествено. Защото отбелязваме не само Възкресение Христово, но и Гергьовден. Литийното шествие ще започне в 8;30 часа, когато всички вярващи ще се отправят към местността “Клувията””, заяви в ефира на “Здравей, България” заяви иродякон Евтимий.

Богомолците изминават 6-километровото разстояние от Бачковския манастир до местността „Клувията” пеша, носейки на ръце лика на Божията майка по дългия и стръмен път. Чудотворната икона е била открита през 17 век от две овчарчета, високо в скалите над манастира. Вярва се, че силата ѝ е най-голяма днес – на втория ден от Възкресението.

“Според кондиките на светата обител най-много чудеса са регистрирани именно в тези дни. Това не е случайно. Дължи се на общата молитва, която целият народ отправя към Богородица. Многократно и аз, и братята от светата обител, сме ставали свидетели на чудеса. Всяко чудо е свързано с определен човек, с неговия живот, с това, от което той има нужда тук на земята. Бог подкрепя всички, които му се молят. Към Бог можем да поискаме всяко добро”, заяви епископ Сионий, игуменът на Бачковския манастир.