Тази седмица бяха възобновени брифингите на така наречения Национален оперативен щаб.

Акцент на срещата с журналистите беше носенето на маски.

Като основен аргумент „за“ бяха цитирани пасажи от статия, публикувана в медицинското списание The Lancet.

В тази статията са обсъдени хипотези, свързани с два аспекта на ролята на маските при разпространението на SARS-CoV-2 – като ограничаващи скоростта на разпространение и като намаляващи тежестта на протичането на заболяването. Оригиналът можете да видите тук.

Откакто SARS-CoV-2 продължава своето глобално разпространение, един от стълбовете на пандемичния контрол на Covid-19 е поставянето на маска на лицето,

което да помогне за намаляване на тежестта на заболяването и да гарантира, че по-голям дял от новите инфекции ще са безсимптомни. Ако тази хипотеза бъде потвърдена, носенето на маски може да се превърне във форма на „вариолация“, която да генерира имунитет и по този начин да забави разпространението на вируса в САЩ и другаде, докато очакваме ваксина.

Една важна причина за носенето на маски на лицето в цялата популация стана очевидна през март, когато започнаха да се разпространяват доклади, описващи високите нива на вируса SARS-CoV-2 отделяни от носа и устата на пациенти, които са били безсимптомни – процентите на отделяне са еквивалентни на пациентите със симптоми.

С носенето на маски на лицето изглежда е възможно да се ограничи предаването на вируса от заразените хора без симптоми.

Поради това Центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ (CDC) препоръчаха на 3 април обществеността да носи платнени лицеви покрития в райони с високи нива на предаване на заразата.

Предишни доказателства, свързани с други респираторни вируси, показват, че поставянето на маски на лицето може също така да предпази човек, като пречи на проникването на вирусни частици в носа и устата.

Епидемиологични разследвания, проведени по целия свят – особено в азиатските страни, в които населението свикна с носенето на маски по време на пандемията на ТОРС през 2003 г. – предполагат, че

съществува силна връзка между носенето на маски на публични места и борбата с пандемията.

Последните данни от Бостън показват, че инфекциите с SARS-CoV-2 са намалели сред медицинския персонал, след като в края на март беше приложено носене на маски от целия персонал в общинските болници.

SARS-CoV-2 има способност да причинява различни клинични прояви, вариращи от пълна липса на симптоми до пневмония, синдром на остър респираторен дистрес и смърт. Последните вирусологични и епидемиологични данни доведоха до хипотезата, че

носенето на маски на лицето може също да намали тежестта на заболяването сред хората, които се заразяват.

Тази хипотеза с основава на дългогодишната теория за вирусната патогенеза, според която тежестта на заболяването е пропорционална на получената вирусна инокулация (броя вируси попаднали в организма).

От 1938 г. изследователите проучват, предимно на животински модели, концепцията за леталната доза на вируса – дозата, при която 50% от изложените гостоприемници умират (LD50). При вирусни инфекции, при които имунният отговор на гостоприемника играе преобладаваща роля във вирусната патогенеза, като SARS-CoV-2, високите дози вирусна инокулация могат да преодолеят и нарушат регулирането на вродената имунна защита, увеличавайки тежестта на заболяването. Наистина, намаляването на имунния отговор е един механизъм, чрез който лекарството дексаметазон, подобрява резултатите при тежка инфекция с Covid-19. Като доказателство за концепцията за вирусната инокулация, влияеща върху проявите на заболяването, по-високите дози администриран вирус са довели до по-тежки прояви на Covid-19 при опити с хамстер инфектиран със SARS-CoV-2.

Ако вирусната инокулация има значение при определяне на тежестта на инфекцията с SARS-CoV-2, допълнителна хипотетична причина за носенето на маски за лице ще бъде намаляването й.

Тъй като маските могат да филтрират някои капчици, съдържащи вируси (с филтриращ капацитет, определен от вида на маската), носенето на маски може да намали броя вирусите, който човек издишва.

Ако тази теория се потвърди, носенето на маски от цялото население, може да допринесе за увеличаване на дела на заразените със SARS-CoV-2, при които болестта протича асимптоматично.

Типичният процент на асимптоматично протичане на инфекция с SARS-CoV-2 беше изчислен на 40% от CDC в средата на юли, но има много съобщения, че честотата на асимптоматичните случаи е по-висока от 80% на места, където всички носят маски на лицето, което предоставя видими доказателства за тази хипотеза.

Страните, които са приели носенето на маски за цялото население, са се справили по-добре по отношение на честотата на тежки заболявания и смърт, свързани с Covid,

което в среди с ограничени тестове предполага преминаване от симптоматични към асимптоматични инфекции.

Друг експеримент с хамстер симулира хирургично маскиране на животните и показва, че хамстерите с маска са по-малко склонни да се заразят и ако все пак се заразят, те или са безсимптомни, или имат по-леки симптоми от хамастерите, които са без маска.

Най-очевидният начин да се спести разрушителното въздействие на Covid-19 е да се насърчат мерки за намаляване, както на предаването, така и на тежестта на заболяването. Но SARS-CoV-2 е силно трансмисивен, не може да бъде овладян само, чрез изолиране на хората със симптоми и се оказва трудно изкореним, дори в региони, които прилагат строги мерки за първоначален контрол.

Надеждите за ваксините се възлагат не само на превенцията на инфекциите: повечето изпитвания на ваксини включват вторичен резултат от намаляването на тежестта на заболяването, тъй като увеличаването на дела на случаите, при които заболяването е леко или асимптоматично, би било победа за общественото здраве. Универсалното носене на маски изглежда намалява процента на нови инфекции. Предполагаме, че чрез намаляване на вирусната инокулация, това би увеличило и дела на заразените хора, които остават безсимптомни.

Например при огнище на затворен аржентински круизен кораб, където пътниците са били снабдени с хирургически маски, а персонала с маски N95, степента на асимптоматична инфекция е била 81% (в сравнение с 20% при по-ранни огнища на круизни кораби, където никой не е носел маски). При две неотдавнашни огнища в американски заводи за преработка, където на всички работници всеки ден се даваха маски и се изискваше да ги носят, делът на асимптоматичните инфекции сред над 500 заразени души е бил 95%, като само 5% във всяко огнище са били с леки до умерени симптоми. Процентът на фаталните случаи в страните със задължително носене на маски от населението остава нисък, дори и при наличие на втора вълна след премахване на блокирането.

Превод: https://czpz.org/