Храмът в с. Върбица вече има и изграден постамент за поставяне на храмовата камбана.

Инициативата за построяването на камбанарията е на МГЕРБ-Враца.

“От МГЕРБ активно участваме в обществения живот на общината и до този момент сме реализирали множество подобни инициативи. Те са и нашето послание към  гражданското общество и към всеки, който има желание да се присъедини. Да градим заедно, да възстановяваме културното и духовно богатство на област Враца и да учим идните поколения да го ценят и пазят.”

Поглеждайки назад във времето,  много храмове и чешми в населените места са изградени именно от общественици и дарители. Ние се стремим да следваме техните стъпки, помагайки за облагородяването на населените места.

Събрахме лични средства, за да закупим нужните материали и с личен труд дадохме пример, като изградихме постамента, на който да бъде поставена камбаната” сподели Владимир Миленков – общински председател на МГЕРБ-Враца.

“ Предстои да изпълним още един ангажимент, който поехме пред хората в с. Върбица – поставянето на камбаната и на кръст до предстоящото освещаване на храма на 29 юни 2023 г. – празникът Петровден. Храмовете са изключително важни, защото те са духовният дом на християните.
Интересен факт е, че камбанарията се появява след 4 век, когато камбаните започват да навлизат като страничен елемент в християнството, но се разпространяват широко в по-късния етап от Средновековието, приблизително между 9 и 12 в., разказа Моника Ангелова-член на МГЕРБ-Враца и деен участник във всички инициативи на младежката организация.

  “ Изключително съм щастлива, че старейшини и младежи допринесохме за довършване на цялостния облик на бъдещия параклис “Свети Георги” в с. Върбица. Тук миряните ще палят свещички за здраве и добруване, ще се събират хората, дай боже по хубави поводи. От сърце пожелавам от камбаната да се носи по-често празничен звън.” , каза общинският съветник Тони Милева, която също се включи активно в инициативата.

“Това е поредният изпълнен ангажимент, който поехме по време на предизборната кампания и съм щастлив, че младежите от ГЕРБ-Враца дариха средства и положиха огромни усилия, за да може днес да зарадваме хората от с. Върбица.” каза народният представител Мартин Харизанов.

 В инициативата се включиха и хора от селото, начело с кмета на с. Върбица Христо Христов, както и народният представител Красен Кръстев, представителите на МГЕРБ – Враца Владимир Миленков,  Моника Ангелова, Тони Иванова, Росен Петков и Ангел Ангелов, старейшини ГЕРБ – Илиян Нисторов, Румен Петров, общинските  съветници Тони Милева и Гроздан Темнишки.

 

Днешната инициатива на МГЕРБ – Враца и част от общинските съветници, участвали в нея, бе предприета с вяра в доброто и с призив към всеки християнин, който би искал да помогне храмът да бъде завършен напълно, тъй като са нужни още средства за изографисването му и за поставяне на  иконостас.