Общините в северозападна България са с големи разлики в нивото на безработица помежду си, съобщиха за БТА от Регионалната служба по заетостта в Монтана. Докато в общините Монтана и Враца равнището на безработица е 3,6 на сто, в Мездра – 4,2 на сто, във Видин – 5,4 на сто, то в Ружинци без работа са 43,9 на сто, в Якимово – 39,2 на сто, в Борован – 35,2 на сто, във Вълчедръм – 32,6 на сто и т.н.

В края на януари общият брой на регистрираните в бюрата по труда безработни в трите северозападни области Монтана, Враца и Видин е 16 654 души, което е със 176 повече от края на миналата година.

Общата безработица в трите области е 12,2 на сто, ако изчисленията се направят по преброяването на населението от 2021 година и 9,6 на сто по преброяването от 2011 година, което е ползвано от Агенцията по заетостта и Регионалната служба по заетостта в Монтана до момента, уточниха от службата в Монтана.

През януари нова работа в северозападна България със съдействието на бюрата по труда са започнали 988 души, а 173-ма от рискови групи са били назначени на субсидирани работни места.

Най-търсените професии в региона са шивачи, лекари, медицински сестри, монтажници, продавач–консултанти, лаборанти, счетоводители и т.н., обявиха от Регионалната служба по заетостта в Монтана.