Европейската комисия ще предложи още този месец „дигитален зелен паспорт”, който да позволи свободно пътуване през летния туристически сезон. Това обяви председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен в реч пред германски депутати. Базираният на споделена платформа документ ще съдържа информация дали човекът е ваксиниран, резултати от тестове на онези, които още не са с поставена
ваксина, и данни за възстановяването на вече заразилите се с КОВИД, допълни фон дер Лайен в Туитър.
“Целта е постепенно да позволим безопасно движение в ЕС или чужбина за различни цели – от работа до туризъм”, написа тя.
Във видеовръзката с германски депутати лидерът на еврокомисията обясни, че предложението ще има форма на законодателна инициатива и ще опише подробно как би трябвало да изглежда единен сертификат за ваксиниране в ЕС. Преди това трябва да има взаимно признаване на националните процедури за ваксиниране, планира се личен QR код за ваксинираните и платформата трябва да е защитена от фалшификации. “Искаме в следващите няколко месеца да създадем техническите условия.
За да е успешен дигиталният зелен паспорт, се нуждаем от подкрепата от всяка страна членка. Така че и вие трябва да създадете нужните условия в Германия”, обърна се тя към германските депутати.
Германия, заедно с Франция, са сред противниците за въвеждането на подобен документ на този етап заради липсата на достатачно ваксинирани и евентуалната им дискриминация за пътуване. Южните страни, силно зависими от туризма, пък лобират за такъв документ, за да спасят летния си сезон тази година.
„За” се обяви и България.
Миналата седмица европейските лидери обявиха сближаване на позициите, макар
че решение не беше взето след срещата на върха на ЕС.