Учени от Харвардския университет са открили метод за терапия на неизлечим рак, който е резистентен към имунната реакция. За целта те са разработили средство, което кара имунни клетки, наречени макрофаги, да се борят успешно с раковото образувание.

Специалистите са създали частица, която нарекли „раница“. Тя се свързва с повърхността на макрофагите и регулира техния фенотип, като има възпиращ ефект в борбата с раковите клетки.

Въпросната частица избягва поглъщането от клетката, известно като фагоцитоза, в разстояние на няколко дни и непрестанно отделя цитокини – сигнални молекули, които активират противораковата дейност на макрофагите.

Методът се оказал ефикасен дори в ракови тъкани на млечната жлеза, където имунитетът значително е понижен.

Макрофагите унищожават потенциални заплахи за организма, като вируси, бактерии и ракови клетки. Но раковите клетки отделят вещества, които превключват дейността на макрофагите и ги довеждат до състояние, допринасящо за растежа на тумори.

Раковите клетки потискат имунната система и стимулират растежа на кръвоносни съдове, които снабдяват тумора с хранителни вещества и осигуряват по-нататъшното му метастазиране.