Италианецът Давид Сасоли, новият председател на Европейския парламент, е бивш журналист, започнал през 2009 г. нова кариера на евродепутат под флага на левоцентристите.

63-годишният Сасоли беше кандидатът на социалдемократите, второто политическо семейство в парламента, за наследник на друг италианец – Антонио Таяни, близък до Силвио Берлускони член на дясната Европейска народна партия, разказва Франс прес, цитирана от БТА.

Изборът му позволява на Италия да запази един от трите важни европейски поста, след напускането на Марио Драги (от Европейската централна банка) и Федерика Могерини (като ръководител на дипломацията), но той очевидно няма да е съюзник на управляващото в Рим популистко правителство.

Давид Сасоли е роден на 30 май 1956 г. във Флоренция, Тоскана, и след като следва политически науки, започва да сътрудничи на малки вестници и информационни агенции.

През 1992 г. е взет на работа от обществената радио и телевизия РАИ и бързо се изкачва в йерархията, за да стане познато лице за милиони италианци, когато представя вечерната информационна емисия на първия обществен телевизионен канал, на който става и заместник-директор.

Любовта от пръв поглед с политиката се случва през 2009 г., когато бившият кмет на Рим от левицата Валтер Велтрони организира сливането на две големи партии – от левицата и център-ляво. Сасоли се присъединява веднага към проекта, от който се ражда Демократическата партия (ДП).

Кандидат на изборите за Европейски парламент, той беше избран с листата на ДП с повече от 400 000 гласа, успех, който окончателно го отдалечава от телевизионните екрани и той посвещава политическата си кариера на Европарламента.

Железопътна реформа

Ръководител на делегацията на ДП в Брюксел и Страсбург, той се опива да пробие на националната политическа сцена като се явява на първичните избори на ДП за поста кмет на Рим през 2013 г., но е изпреварен от Иняцио Марино, който по-късно ще бъде избран за кмет.

След този неуспешен опит той се посвещава на Европейския парламент. Преизбран през 2014 г., става зам.-председател на законодателния орган и отговаря за бюджета и евро-средиземноморската политика.

“Като ръководител на тази политика, представлявах Европарламента по множество официални поводи, като развивах диалог с институциите в държавите от Средиземноморието и Близкия изток”, пише той на страницата си в интернет.

Той претендира също, че е баща на “най-значимата железопътна реформа на Европейския съюз – европейския закон Сасоли-Дийксма, приет през 2017 г. след три години сложни преговори”.

“Не съм се отказал напълно от кариерата си на журналист, все още сътруднича активно на различни вестници и списания”, признава той. Сасоли е съавтор, заедно с Франческо Саверио Романо, на книга за министерските заседания по време на отвличането на Алдо Моро през пролетта на 1987 г.

“Ако ми гласувате доверие, ще се борим заедно за съвременен парламент, по-прозрачен, екологично устойчив, достъпен за гражданите”, обеща той пред колегите си преди началото на гласуването.

“Нищо не е възможно без хората, нищо не е трайно без институциите”, добави той, като цитира фраза на Жан Моне – един от бащите основатели на ЕС.

Давид Сасоли е женен и има син и дъщеря.

Източник: сп. “Мениджър”