От 30 септември до 2 октомври на писта ще се проведе 24 часово състезание с автомодели клас 1/5, оборудвани с двутактови бензинови двигатели от 32 кубика. Двигателите на тези модели развиват до 20 хил об/мин, което прави задачата да се изкарат 24 часа изключително трудна.

Това е единственото 24 часово състезание в календара на Европейската федерация за 2022 г..

В състезанието ще вземат участие 14 екипи от 9 държави, сред които ще са някои от най-добрите състезатели в Европа. Състезанието се организира от Българската федерация по Автомоделен Спорт и от MCD Racing, най-успешния производител в последните години и компания която строи база за производство на моделите в гр. Нови Пазар.

Представителите на Спортно Технически Моделен Клуб Враца / СТМК / – Дамян Петров, Любомир Цветомиров и Мартин Петров с механик Цветомир Михайлов са включени в първия отбор на България, а Явор Антонов е включен като пилот във втория Български отбор.

През 2021 бе проведено първото състезание по издръжливост – 3 часа на пистата в гр. Шумен, с пилоти от 5 държави. Това състезание даде увереност на MCD Racing и ЕФРА, че Българската федерация по автомоделни спортове може да се справи със задачата и да организира това 24 часово състезание.

Последното 24 часово състезание бе проведено през 2011 год. В град Бурса – Турция.

Началото на 24 часовото състезание е в 14.00 часа на 01.10.2022 година – на писта Multi RC track Shumen.
Победителите ще бъдат наградени от един от най бързите Рали пилота в България – Мартин Сурилов.