Президентът на Беларус Александър Лукашенко е инструктирал беларуски специалисти да осигурят електрозахранването на АЕЦ “Чернобил” в Украйна, съобщава агенция БEЛТА, цитирана от БТА.

Украйна заяви вчера, че има опасност от изтичане на радиация след спиране на електричеството в атомната централа. Международната агенция по атомна енергия (МААЕ) заяви обаче, че охладителните басейни в Чернобилската АЕЦ са достатъчни за ефективно отвеждане на топлината без необходимост от електрическо захранване.

“Чернобил” остана без ток: Димитро Кулеба предупреди за риск

 

БЕЛТА информира, че Лукашенко е обсъдил положението в Чернобилската АЕЦ в телефонен разговор с руския президент Владимир Путин. Лукашенко също така е разпоредил на Министерство на отбраната армията на Беларус да предотврати всякаква атака срещу руските сили откъм тила, допълва беларуската агенция.

Русия използва Беларус като плацдарм за нахлуването си в Украйна на 24 февруари. На заседание с ръководството на военното министерство Лукашенко прогнозира високо ниво на заплахи за военната сигурност на Беларус.

“Събрахме се, за да обсъдим важни въпроси, свързани с осигуряването на военната сигурност на страната. Ситуацията в региона и прогнозата за нейното развитие ясно показват, че в краткосрочен и средносрочен план заплахите за военната сигурност на страната ни ще се изострят”, категоричен е Лукашенко.