Асоциацията на европейските журналисти – България намира за недопустим коментара на служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков, който в интервю за Българското национално радио във вторник говори за отстраняване на журналисти.

В никакъв случай не е работа на министри или други политици да изразяват мнение кой журналист трябва да води едно или друго предаване.

Това напомня на случаи като този с бившия депутат от ГЕРБ Антон Тодоров и бившия вицепремиер Валери Симеонов, които правиха подобни недопустими коментари в Нова телевизия.

Въпреки усещането, че в част от националните медии липсва баланс и се прилага двоен стандарт по отношение на доскорошните управляващи и тези от служебното правителство, министър не може да си позволи коментари за кадровата и редакционната политика на която и да било медия.

В качеството си на министър, Рашков има достатъчно възможности да изясни гледната си точка, както е видно и от интервюто, което той дава пред Българското национално радио.

АЕЖ настоява за извинение от служебния министър Бойко Рашков. Призоваваме го да предприеме разследване на случаите на полицейско насилие над журналисти и граждани. Така той ще даде своя принос за подобряване на мястото на България в класацията за свобода на словото на Репортери без граници – класация, от която той очевидно се вълнува.

Ето само някои от последните неразкрити посегателства срещу свободата на журналистите да отразяват действителността:

Заплахите срещу разследващия журналист Николай Стайков започнали покрай случая “Осемте джуджета” и неговия последващ арест по време на протест, обявен за незаконен от съда

Нападението срещу семейния автомобил на регионалния журналист в Дупница Десислава Панайотова

Действията на полицаите по време на антиправителствените протести на 2 срещу 3 септември, при които пострадаха колегите Димитър Кенаров и Николай Дойчинов

Системното призоваване на Димитър Стоянов от сайта Биволъ от полицията по проверки, образувани по сигнали на бизнесмени, които той търси за коментар.

Поръчителите на нападението срещу Слави Ангелов;

Посегателствата срещу два автомобила на журналистката Генка Шикерова.