По първоначални данни, спасителната тръба за Перник трябваше да струва 25 милиона лева на данъкоплатците. Тази информация беше обявена официално от икономическия министър Караниколов, както и от неговата колежка Петя Аврамова, още на 18 януари. Десет дни по-късно премиерът Борисов съобщи, че тръбата няма да струва повече от 26 милиона лева. На 1 февруари цената вече е различна – според министър Караниколов, проектът ще бъде на стойност 27 милиона и 39 хиляди лева. Той разясни, че са заложени 1.9 милиона за непредвидени дейности, за които се смята, че “вероятно ще бъдат възстановени”.

“Както виждате, идват тръбите – 130 камиона очакваме. Има график. Между 23 дена и 25 дена ще е (изпълнението на) поръчката”, уточни министър Караниколов, цитиран от БНР.
Изграждането  на 13.5-километровия водопровод от Мало Бучино към Перник ще позволи на 80-хилядния град да се снабдява с вода през ВиК-мрежата на София. Според плана трябва да се подава вода, която идва от водосбора на язовир “Белмекен”, постъпва през язовир Бели Искър и финално се транспортира до Перник.
През това време подаването на вода от “Студена” ще бъде спряно, докато язвовирът се напълни. Очаква се сегашният воден режим за перничани да бъде запазен. Ако този проект не се осъществи по план, язовир “Студена” ще бъде изпразнен до мъртъв обем и вода ще се подава веднъж на три дни.

Изпълнението на проекта бе възложено без обществена поръчка на държавното дружество “Монтажи”. Проектът включва и изграждане на помпена станция.
Днес министърът на икономиката заяви, че екипите са готови да работят денонощно. “В момента на терен има шест екипа. Ще се включат и от Камарата на строителите.Проектът ще струва 27 милиона и 39 хиляди лева. По него ще се работи 40 дни, а освен тръбата, ще има три
крана за довеждащия водопровод, както и система за мониторинг на язовир “Студена”, каза Караниколов.