„Няколко са разработените варианти, които обсъдихме и оставихме за разглеждане на министър Ананиев“, каза за „Зов нюз“ доц. Д-р. Кирил Панайотов, изпълнителен директор на „Медика Кор“.

Тези варианти са предоставени на нарочна среща, която се е провела днес в министерство на здравеопазването в присъствието на депутати и на директора на врачанската болница Орлин Цветков.

„Моят личен проблем е, че тази среща се състоя едва днес, при положение, че ние сме подали предизвестие за прекратяване на договора с МБАЛ „Христо Ботев“ още на 10 декември миналата година. Трябва да е ясно, че борбата е за болницата, а не за „Инвазивна кардиология“. За да съществува отделението трябва да има стабилно отделение по „Кардиология“,  по „Съдова хирургия“ и подкрепа от „Реанимация“, само така ние можем да работим без риск за пациентите и за специалистите в отделението.“, каза още доц. д-р. Панайотов.

Все още по никакъв начин не е компенсиран дълга на врачанската болница към „Медика Кор“ и на този етап остава в сила това, че на 12 март  частната болница по кардиология ще напусне пределите на МБАЛ „Христо Ботев“-Враца.

Все още съществува вероятността министерството да действа бързо и да намери правилния вариант за запазване на „Инвазивна кардиология“, което от своя страна би трябвало да доведе и до възстановяване на нормалната дейност на отделението по „Кардиология“ и „Съдова хирургия“. Поредна среща, която би трябвало да внесе повече яснота ще се състои през следващата седмица.

Остават единствено въпросите, защо по отношение на врачанската болницата продължава да се действа тромаво, бавно и безхаберно от страна на основния акционер и управляващите на местно / с малки изключения / и национално ниво?

Защо до този момент не се намери решение на запазване на ключовите отделения и съответно на добрите специалисти?

Засега губещите са пациентите, лекарите и останалия медицински персонал на врачанската болница. Предстои да разберем обаче, дали те или някой друг ще спечели в битката за МБАЛ “Христо Ботев” Враца…

Мария Димитрова