Ден за ден, така ще действа ръководството на МБАЛ „Христо Ботев”- Враца, стана ясно след въпрос на журналисти накъде ще поеме лечебното заведение след хвърлените оставки на лекарите. Ден за ден и с абдикирал директор, ангажирани с избори партийни функционери и рехава протестираща общественост.

„Политиците твърде отдавна говорят за необходима реформа в здравната система, но никой не я предприема, защото не смее, защото има голяма политическа цена. Реално погледнато всички реформи са били свързани с преструктуриране и намаляване на обема на дейност при което и да е предприятие. Съмненията са ми , че  фалиращите държавни болници са удобен обект да започне реформата, тъй като големите задължения ще намалят обществената съпротива срещу необходимите реформи. Това което се случва тук, освен чисто финансова страна има и огромна социална цена, която ангажира 180 000 жители на област Враца, а със социалната цена върви и политическата цена. Нека политиците да знаят, че работата им на политици изисква ежедневно да решават такива казуси и ако те не могат да се справят с решаването им, като случая с врачанската болница, бих им препоръчал да се ориентират към изпълнение на гражданските си професии.”, каза д-р Емил Младенов, преседател на синдикалната олганизация към КТ Подкрепа

Врачанските политици живеят във Враца и всички се лекуват тук?!

Думи изречени от народният представител Петя Аврамова, която днес успя да се изправи пред лекарите и обществеността,за да каже почти… нищо.

Изявлението на депутата беше структурирано в твърде дълго политическо говорене, а твърдението че болницата ще бъде спасена не бе подкрепено от никаква конкретика.

„От две години и половина алармирах, че болницата трупа лавинообразно дълг, който след това много трудно би могъл да бъде стопен. Смени се ръководството на болницата, аз няма да коментирам действията през тези две години и половина довели до натрупването на 12 млн. и половина дълг, затова има компетентни институции. По-скоро искам да успокоя всички работещи в болницата, че Министерство на здравеопазването и Финансовото министерство търсят решение на проблема и такова ще има.

Екипът на „Зов нюз” алармира за проблема от 2012 г. ,

когато частна болница във Враца удари джакпота от бюджета на Националната здравносигурителна каса. ” С цели 86 процента финансиране в повече от миналата година ще разполага МБАЛ „Вива Медика”. Въпросната болница беше създадена преди малко повече от година, като пациенти твърдят, че освен направлението по здравна каса, често са принудени да оставят и 30 лв. за преглед. Работещи в системата на здравеопазването разказват, че вече се е превърнало в практика неофициалното изнасяне на спално бельо и медицински консумативи от държавна болница към частната и то от медици, предлагащи услугите си и в двете лечебни заведения.

Припомняме, че в съдебните регистри като управител на многопрофилната болница с гръмко име тогава бе записана Антоанета Георгиева. Експерти твърдяха, че Георгиева е на високия пост съвсем фигуративно, а „конците” се дърпат изцяло от доктор Соня Съботинова и СИЕ. Близки до медицинските среди в града под Околчица разказват, че бившата директорка на Районната здравноосигурителна каса и на врачанската болница е един от собствениците на „Вива Медика”, наред с ексобластния управител доктор Антонио Георгиев.
В топ 5 на болниците с най-голямо увеличение на бюджетите попадат именно частни болници, а най-големите намаления са за сметка на общинските. ”

И така до днес, когато заради законно „ограбената” държавна болница, министърът на здравеопазването съобщи, че я дава на прокурор.

Тоест като основен акционер министърът дава на прокурор себе си?!

Не стана ясно ще бъдат ли затворени още отделения в болницата

Според проф. Петров – министър на здравеопазването МБАЛ „Христо Ботев – Враца ще остане с четири отделения – спешно, хирургично, вътрешно и детско. Думи изречени пред камерите на журналистите.

Според Петя Аврамова, тези думи са предадени некоректно и не са разбрани от журналистите, тоест няма да се затварят отделения.

Какво е направила държавата в лицето на Областния управител Малина Николова

Освен множеството преговори с кредитори, събирането на цялата информация и запознаването на премиер и министри с проблема МБАЛ „Христо Ботев”- Враца, Малина Николова гарантира, че няма да остави нещата така, но държавата не е „аварийка” и не може да се спасят толкова болници наведнъж.

Кметът на Враца Калин Каменов реагира адекватно 

и говори с хората още вчера, когато напрежението ескалира и протестиращите блокираха бул. „Втори юни”. За съжаление акционерното участие на Община Враца в болницата е само 8%, но по-късно днес предстои на извънредна сесия на общинските съветници да бъде взето решние, което ще облекчи макар и минимално болницата.

Истината обаче е, че колкото и да се наричат десни някои депутати не се отучиха от комунистическото си говорене, а още по-тъжната истина е, че държавата, която не е „аварийка” /особено що се касае до Северозапада/ е основният виновник за състоянието на държавните лечебници. Това обаче законотворците и представителите на народа ще усетят, когато гражданите стигнат пред вратите на болницата и там видят катинарите.

Протестите продължават и утре, от 12 часа на източния вход на МБАЛ „Христо Ботев”