Продължават проблемите във врачанската болница. Днес изтича крайният срок даден от директора Евгени Любенов пред персонала за получаване на заплатите за май, но според медиците това няма да се случи. Наближава и датата, на която работещите в болницата трябва да вземат и своите аванси за юни.

В същото време лечебното заведение е на път да остане без отделението си по „Образна диагностика“ заради липса на персонал. От вчера то обслужва пациенти само в делнични дни, от 7.30 ч. до 13.30 ч., като само скенера остава на разположение за много спешни случаи извън това работно време. Отделението обаче би трябвало да работи 24 часа. Това няма как да се случи, защото няма достатъчно лаборанти, а наличните не се излизали в отпуск от ноември, никой от тях не е използвал и болничен. Към момента в отделението се водят трима на щат и една на половин щат. Една от лаборантките е в отпуск, което нарушава съставянето на нормален график.

Изпълнителният директор е бил информиран за проблема и медиците са му поставили краен срок да намери хора, които да покрият 24-часовия график, но вместо това да се случи Любенов е повтарял: „аз какво да направя, „какво предлагате“ и „аз какво съм виновен“. Тези отговори вероятно ще бъдат дадени и когато затвори лабораторията на болницата, която ден след ден изпада в същото безпомощно състояние, както Образна диагностика по отношение на персонал.

Екипът ни прави всекидневни опити да се свърже с Евгени Любенов, но явно той не допуска нито една медия да разговаря с него за проблемите в болницата. Припомняме, че Любенов е назначение на зам.-министър Жени Начева и явно е признателен за това, защото въпреки тежкото положение в лечебното заведение, той й благодари чрез напудрено прессъобщение. В него се съобщаваше, че специалисти от Пирогов щели да покриват липсата на персонал в МБАЛ „Христо Ботев“, това на практика няма как да се случи, защото едва ли светила в медицината ще работят благотворително и то в друго населено място.