Мая Манолова заяви, че ще настоява Министерство на здравеопазването да поеме отговорност за случилото се с врачанската болница, както и ще разговаря с министър Ананиев да посети лечебното заведение за среща персонала му.

Омбудсманът на Република България посети болницата във Враца, по повод писмото, което работещите в МБАЛ “Христо Ботев”- Враца изпратиха до нея.

„Държавата е тази, която избира ръководството на болницата и трябва да извършва нужния контрол. Настоявам МЗ да си оправи бакиите тук. Трябва да има ресурс, която да гарантира качествена здравна помощ на хората“, каза Манолова.

д-р Емил Младенов допълни, че „Болницата загива, тя трябва да бъде спасена сега, а не след 6 месеца, когато 2/3 от персонала може да си е намерил работа другаде.“

Очаквано новият директор Евгени Любенов повтори стари „мантри“, които повече от година слушахме и от предишния – Орлин Цветков, а именно тегленето на нисколихвен заем. Припомняме, че нито една финансова институция не пожела да опусне заем на МБАЛ „Христо Ботев“ – Враца.

Мая Манолова посети и Родилното отделение, което не е ремонтирано от 30 години и за което целевите средства в размер на 300 000 лв. отпуснати от Министерски съвет преди години бяха похарчени незнайно от кого и за какво.