Спряганата като вредоносна за държавната частна болница „Вива Медика” спира приема на пациенти в отделенията си, научи „Зов нюз” . Информацията беше потвърдена лично Ангел Симеонов.

Частната клиника на този етап също е обречена, защото управителя на държавната болница, е отказал да преподпише договора с „Вива Медика“ за извършване на клинична лаборатория. По данни на Ангел Симеонов освен, че по този начин МБАЛ“Христо Ботев“ губи значителни средства, затруднява и работата на частната клиника.

Причина да се стигне до  патовата ситуация днес не е финансов проблем или липса на кадри, а „нарушение на закона“, смята Симеонов, като сочи, че това нарушение е извършено от РЗИ.

МЦ „Света Ана“ е подал заявление, за издаване на хигиенно заключение за разширяване на клиничната лаборатория. В изискуемите срокове обаче нито експерти на инспекцията са идвали, нито са издавали някакви предписания, нито пък са излезли със заключение. „Това  ни поставя в шах!”, емоционално коментира Симеонов.  След като безрезултатно чакали РЗИ да си свършат работата в законоустановения 10-дневен срок от „Вивамедика” се жалвали в Министерство на здравеопазването.

Оказа се обаче, че и РЗИ са изпратили писмо в министерството още на 18 януари по случая, който директорът Орлин Димитров нарече казус

Той обясни, че през декември миналата година в инспекцията е получено заявление от МЦ „Света Ана”, с което се иска отварянето на клинична лаборатория на бул. „2 юни” №66 т.е. там, където се помещава МБАЛ „Вивамедика” на същия адрес на който всъщност е и държавната болница. Затова Димитров беше категоричен, че законът не позволява такова нещо т.е. дублиращи дейности на един и същ адрес. Поради тази причина от РЗИ – Враца са изпратили писмо до МЗ с искане най-вече правна дирекция да даде отговор на няколко важни въпроса. На първо място юристите от ведомството трябва да се произнесат дали са законосъобразни действията на РЗИ-Враца по отношение на казуса. Важно е още МЗ да изложи становище по въпроса как определя действията на МЦ „Св. Ана” и МБАЛ „Вивамедика” по случая и каква е правната оценка за договора между тях. Поискано е и обективно мнение по въпроса какви действия трябва да предприеме РЗИ след /цитирам/ „безпрецедентния отговор” на управителя на Медицинския център, който на искане на инспекцията за подробно обяснение на заявеното желание, отговорил със … заверени ксероксни копия на вече предоставените в инспекцията документи. Така на практика „топката остава” в министерството.  Орлин Димитров коментира за „Зов нюз”, че вариантите за отговор са 3, но единственото, което според него би устроило двете здравни заведения е от ведомството да отговорят с „да”, защото ако от там се доверят на компетенциите на РЗИ, то е все едно да са казали „не”, тъй като лично директорът на РЗИ не смята, че искането за клинична лаборатория е законно.  Той напомни, че още при встъпването си в длъжност е обещал на всеослушание, че ще работи с респект към фактите, максимално висока обективност и работа в полза на обществения интеррес, придържайки се към законите на страната.

От друга страна пък Ангел Симеонов коментира, че при настоящото положение в държавната болница и същевременно затруднението и в частната казусът е сериозна бомба със закъснител. Според  него, ако нещата продължават така максимум до 3 месеца Враца ще остане без каквото и да е здравеопазване. „А в лечебните заведения тук, било дъжавни или частни има наистина класни лекари, които първи биха си тръгнали и пациентите биха загубили много от това.”, коментира Симеонов. Проблемът е в това, че тръгнат ли си, добрите специалисти няма да се върнат никога повече, защото веднага ще си намерят работа в престижни столични клиники, където такива кадри се търсят. Според него не е сериозно да се говори за „внос” на медици от други места, защото те няма откъде и няма защо да дойдат. Пациентите, които сега лежат в отделенията на „Вива Медика” обаче могат да бъдат спокойни за себе си. Това, че няма да се приемат нови болни, далеч не означава, че лекарите ще си позволят да изхвърлят хора, които още не са излекувани. Няма да бъдат освобождавани нито медици, нито медицински персонал.