Ще последва ли съдбата на „Съдова хирургия“ отделението по „Кардиология“

Все още няма яснота дали „Медика Кор“ ще запази отделението по „Инвазивна кардиология“ в болницата във Враца. Според директора доц. д-р Кирил Панайотов, ситуацията не се е променила, а предизвестието тече. Основните фактори, заради които на 12 март в МБАЛ „Христо Ботев“-Враца вече няма да има и инвазивна кардиология са основно неплащането на дейностите към отделението, което води от своя страна към трупането на задължения към доставчици. Втората причина е, че все още нито прокуратурата, нито министерството, нито ръководството на болницата са дали ясно становище, порочна практика ли е съществуването на „Инвазивна кардиология“ в МБАЛ „Христо Ботев“ или не. Третата и много важна причина е в нарушените структури в самата областна болница, без които отделението не може да извършва дейност, а именно затворената „Съдова хирургия“ и невъзможността за съществуване на отделението по „Кардиология“, след като лекарите напуснат.

Нашумялата напоследък зам.-министър Жени Начева наскоро спомена, че министерството щяло да закупи ангиограф /апарат, чрез който се извършва изследване на сърдечно-съдовата и лимфната системи с помощта на рентгенови лъчи и контрастно вещество / за  болницата във Враца, но пропусна да спомене, че купуването на подобна скъпа техника ще отнеме почти година, ако се спазят всички законови процедури. Дотогава, точно както ефекта на доминото във врачанската МБАЛ няма да остане нито едно отделение.

Припомняме, че без лекари остава „Ортопедия“,  а условието на кардиолозите да не напуснат болницата беше оставането на „Инвазивна кардиология“.

Видимо е с просто око, че здравното заведение се разпада. Каква е истината вероятно ще стане ясно съвсем скоро.  Друг е въпросът обаче, какъв процент от тази истина и в какъв вид стига до медиите и пациентите на врачанската болница?