Мълчанието на министър Ананиев по отношение на напусналата вече  СБАЛК „Медика Кор“ може да говори само едно, че експертите в министерството не са одобрили варианта предложен от частната кардиологична болница за оставането й на територията на Враца.

В резюме, този план е включвал наемането от страна на  „Медика Кор“ на допълнителни помещения от МБАЛ „Христо Ботев“- Враца, разширяването на дейността на частното лечебно заведение, така че да може да извършва и други дейности свързани с основната – инвазивна кардиология. По този начин е можело да бъде облекчено значително и финансовото състояние на врачанската болница.

Иначе днешната пресконференция, която даде „Медика Кор“ далеч не звучеше оптимистично относно грижата за здравето на сърдечно болните пациенти на територията на област Враца.

Най-трагичното, но и показателно за дъното, което достигна Врачанската болница, е че на този етап от областните градове в България само Враца и Смолян нямат инвазивна кардиология, като в Смолян в момента изграждат такава, а във Враца дори няма и отделение по кардиология.

Дали „Света Екатерина“ ще заеме мястото на „Медика Кор“?

Директорът на врачанската болница Орлин Цветков категорично отрече тази информация. Пред репортер на „Зов нюз“, той каза още, че от втори април по всяка вероятност отделението по „Кардиология“ ще бъде възстановено, но не пое ангажимент да обяви публично кои лекари-кардиолози ще работят във „възроденото“ звено / все пак до втори април остават малко повече от две седмици/. На въпросът ни, ще има ли изобщо във Враца инвазивна кардиология, Цветков каза че от министерството им е забранено да говорят и че оттам готвят прессъобщение с решението си. Кога обаче във времето ще дойде въпросното решение, знае само замлъкналото Министерство на здравеопазването.

Тъжната истината е, че дори и да бъде възстановена кардиологията в болницата, то тя ще работи на загуба като самостоятелно отделение, защото пътеките, по които ще се заплащат дейностите без съществуването на „Инвазивна кардиология“ са изключително евтини.

Другата истина е, че след като „Медика Кор“ напусна, процедурата по настаняването на друга частна кардиологична болница, която да изгради „Инвазивна кардиология“ ще отнеме много време. Продължителна във времето / около половин година / ще бъде и процедурата по закупуването на нов ангиограф.

Статистически погледнато най-страшното е, че има опасност за по – ниска преживяемост на болните направили остър инфаркт.

Така че, врачани да се стягат и да се молят да не им се случва, защото случи ли им се, разликата между живота и смъртта може да е само 2 часа –  толкова, колкото трае извозването на пациент с риск за живота до Плевен или София.