Твърде оптимистична картина очерта пред репортер на „Зов нюз“ новият изпълнителен директор на МБАЛ „Христо Ботев“- Враца Евгени Любенов, въпреки че беше изключително пестелив в отговорите си на нашите въпроси. При първата ни среща с него стана ясно едно:

„Работим за това да върнем лекарите и сестрите, които са напуснали МБАЛ „Христо Ботев“-Враца, това заяви за „Зов нюз“ директора на лечебното заведение Евгени Любенов. Той каза още, че се работи ежедневно за решаване на проблемите, и че заплатите на медиците ще бъдат изплащани редовно. Според Любенов средствата, които ще постъпят по изработени пътеки от Здравната каса, ще бъдат достатъчни за да покрият разходите за заплати.

„ Не мога да ви кажа, че всичко ще бъде наред, но в тези условия, в които работи болницата правим всичко възможно.“, каза още Любенов.

Почти няма ден обаче в лечебното заведение да не пристигат запори или съобщения от съда. С големите кредитори има договореност за изплащане на определени суми за по-дълъг период от време. Директорът на болницата увери, че няма да има проблеми и в доставката на медикаменти за отделенията. На въпрос, дали ще бъде възстановена дейността на отделението по „Неонатология“ в пълен обем Евгени Любенов отговори, че се работи и в тази насока.

Дали ангиографът ще остане в рамките на онези 68 мерки за спасяване на Северозапада, които така и не усетихме предстои да разберем, засега все още се очаква откриване на процедурата за закупуване на скъпата техника.

На въпрос има ли вече определени хора, които ще влязат в екипа на Любенов като негови заместници, той отговори, че планира да има такива и те определено ще бъдат хора с опит в съответната сфера. В момента приоритет е сключването на договора със Здравната каса, като няма да има на този етап вдигане на нивата на отделенията.  Часове след нашата среща обаче, местните медии получиха оптимистичен мейл, изпратен от ПР-а на Драматично – кукления театър и бивш ПР на болницата Галина Ганова. Дали тя отново ще поеме тази длъжност също предстои да разберем.