Бившият  управител на болницата в Лом Васил Милутинов е заплшен с лишаване от свобода до 6г. и глоба от 5хил. лв., заради изплащане на допълнително материално стимулиране на персонала на лечебното заведение.

„Преди пет години в период на бурни времена, на непрекъсната смяна на управители на болницата, бях за близо 4 месеца управител.

По това време, отчитайки отличното финансово състояние, имайки предвид създалата се лоша психологическа обстановка за работа на персонала и след консултация с икономическия екип /гл. счетоводител, одитор по гр. договор, юрист/; наредих изплащане на допълнително материално стимулиране /ДМС/ за целия персонал на болницата, в проценти, пропорционално на отработеното време /за себе си – нито лев!/.  След толкова време, сега бях извикан в следствието в Монтана, където разбрах, че срещу мен е повдигнато обвинение за „Умишлена безстопанственост, нанесени значителни щети на предприятието с лишаване от свобода до 6г. и глоба от 5хил. лв.“ И всичко това защото не е взето разрешение от Общинския съвет и кмет /считайте от ГЕРБ/ по онова време . В същото това време бях извикан от ръководството на ГЕРБ и в присъствието на кмета Иво Иванов и в неговия кабинет ми бяха поискани 100 хил. лв. от  болницата за предизборна кампания, което разбира се  отказах /има доказателства/.

Поставения тогава от ГЕРБ и действащ и сега управител на болницата, наистина е ощетил същата , за което съм сезирал прокуратурата със сигнали , подкрепени с доказателства /а също и за самоуправството на кмета, незаконно вписване на д-р Савков, незаконното ми отстраняване и т.н./, но …. отговорът е отказ за образуване или прекратяване на досъдебното производство /от същите тези, които сега ми повдигат обвинение/.”, пише на личната си страница във „Фейсбук” д-р Милутинов.

Припомняме, че той бе отстранен от поста си доста драматично.  Тогава  около 200 лекари, медицински сестри и санитари от болницата в Лом протестираха пред сградата на общината с искане за оставка на кмета Иво Иванов (ГЕРБ). Недоволни от смяната на Милутинов. Междувременно 100 привърженици на кмета Иванов от ромските квартали на Лом бяха оргнизирали по същото време контрапротест пред сградата на общината в подкрепа на кмета. Мотивите да бъде освободен Милутинов звучат по-скоро като обвинения в източване на здравното заведение с цел строеж на частна болница на улица “Цвятко Павлов” в Лом. Според тогавашния кмет Иванов Милутинов е допуснал и грешки в управлението на болницата – провалил е търгове за лекарства, обявил е съкращение на немедицински персонал и т.н., пише сайта “Медиапул”

След тази драма управител на МБАЛ „Св. Николай Чудотворец” е д-р Савков, който явно удобно седи на директорското място, защото според Милутинов:

„Само АДФИ след финансова инспекция съставя 71 акта за нарушение по обществени поръчки. „

Милутинов е възмутен, че ще бъде съден и вероятно осъден за дадено ДМС на хората изработващи средствата в болницата.

„Човекът който съсипа болницата, доведе дейността й и финансовото й състояние до пълен крах, значително намалил доходите и принудил редица, вкл. лекари да напуснат … той продължава да е на поста си и да руши. Уважаеми колеги, скъпи съграждани, за мен е налице един поръчков процес спрямо мен, само защото някои не могат да преглътнат един достоен отпор на безумията тогава.”, пише още Милутинов.