Стотици врачани излязоха на протест в подкрепа на МБАЛ „Христо Ботев”- Враца и блокираха движението по булевард „Втори юни”. Към тях се присъединиха лекари, сестри и немедицински персонал, колегите си подкрепиха и лекарите и сестрите от “Комплексен онкологичен център” – Враца.

Всички поискаха да не бъде допуснато затварянето на болницата, както и напускането на лекарите. Кметът на Враца Калин Каменов също посети протеста и разговаря с хората, в момента той пътува към София, където заедно с кмета на Ловеч, чиято болница също е пред фалит, ще разговарят с министъра на здравеопазването в 14 часа и ще настояват за бързо и адекватно решение.

Калин Каменов каза пред врачани, че прокуратурата също трябва да влезе в лечебното заведение, а причините и виновниците за финансовия колапс трябва да бъдат известни на всеки гражданин.

„Правим всичко възможно болницата да бъде изведена от тази ситуация, никак не е лесно, защото дълговете порочно трупани през годините, лично според мен криминално трупани са огромни. Аз съм сигурен, че държавата ще ни помогне в тази ситуация, но и другата част трябва да бъде свършена, да бъде направено цялостно, задълбочено разследване, защо толкова време болницата е водена до това тежко състояние – да натрупа повече от 12 млн. дългове. Трябва задължително и по-най бързия начин да бъдат спрени дейностите, които водят до това . “Скъпоструващите дейности по клинични пътеки трябва да бъдат насочени към държавната болница за да може тя да излезе от безизходната ситуация, поради която в момента страдат хората от цялата област.”, каза още Калин Каменов, като подчерта че буквално през седмица е в министерството за да се търсят варианти за спасение на лечебното заведение.

Тук „Зов нюз” не може да спести  въпроса, къде се скриха врачанските депутати и особено Петя Аврамова, която само преди няколко месеца твърдеше, че ще намери решение за излизането на болницата от кризата.  Факт е, че това не се случи и всички предприети стъпки от началото на годината досега изкараха врачани на улицата.

Защо напускат лекарите?

Причината за подаването на масовите оставки не е заради заплати, разкри д-р Йорданова- един от най добрите кардиолози в Северозападна България.  Причината е липсата на медикаменти, без които лекарите не могат да лекуват своите пациенти адекватно. Освен това не функционират нормално  и други звена от болницата, които също са нужни за комплексното лечение на пациентите.

„Ние не можем да работим както знаем, можем и трябва! Ние сме подсъдни! Аз съм осъмнала в понеделник сутринта  с един флакон от медикамент наречен „нитронал”, който основно е предназначен за сърдечно -съдови заболявания и в кардиологично отделение винаги е имало поне 10 такива. Сутринта ми бе заявено, че „нитронал” може да се купи от 100 места, стига да има пари…”, каза още д-р Йорданова.

Чести са случаите, в които лекарите са събирали от своите лични пари за да купят медикаменти за пациент в остра нужда.

Проблемът с частната болница в държавната болница

 

Проблемът с частната болница в държавната болница

Враца е парадоксален град. Политически игри, лобита и не на последно място огромната любов към парите, създадоха чудовщето – частна болница в държавната болница. Преди това друг политик-лекар използва позициите си и създаде главата на чудовището. В резултат на това скъпоплатените дейности са пренасочвани към въпросните частни болници, а губещите дейности се извършват от държавната болница. Това е ясно на цялото общество, а най-добре го знаят политиците, депутатите и министрите, които позволиха това да се случи и непрекъсното подкрепят частните болници с измислени лимити, с фалшиви пациенти и фалшиви дейности. Единствено обществените болници биват проверявани и биват наказвани, коментираха лекари.

Проблемът с партийните назначения

Хората посочиха като причина за тежкото състояние в здравеопазването п и в частност врачанската болница, партийните „секретари”, които нямат място в болниците. Те искат болниците да бъдат управлявани от мениджъри, които са наясно как да оцелеят в сбърканата система на здравеопазване и да не отклоняват средства към „партийните касички”.

 

 

До този момент над  500 врачани са се подписали в подписката за спасяване на лечебното заведение. Протестите със затваряне на булеварда ще продължат докато врачани не получат адекватни отговори на своите въпроси и болницата във Враца не бъде спасена от фалита.