Имунитетът играе жизненоважна роля за поддържането на цялостното ни здраве и благополучие. Той е защитен механизъм, който предпазвайки тялото от вредни патогени и микроби. От решаващо значение е за борбата с болестите и поддържането на оптимално здраве. Няколко фактора могат да повлияят на здравето на имунната система – начин на живот, диета, нива на стрес, ползи и фактори на околната среда.

Фактори, влияещи върху здравето на имунната система

“Поддържането на здравословен начин на живот е от съществено значение за функцията на имунитета. Адекватният сън, редовните физически упражнения и управлението на стреса допринасят за укрепване на организма, обясняват от Naturatherapy BG. Заедно с балансирана диета, включването и употребата на определени билки в режима ни, както и редовното хидратиране са сред предпоставките за добро качество на живот”, допълват те. 

Топ 10 билки за укрепване на имунитета

Ехинацея

Ехинацеята е от най-популярните билки, широко призната със своите имуностимулиращи свойства. Засилва имунния отговор на организма и помага за предотвратяване и лечение на различни инфекции. Ехинацеята намира приложение при настинка и грип.

Астрагал

Астрагалът е билка в традиционната китайска медицина за подпомагане на имунната система. Съдържа съединения, които укрепват имунната функция и повишават естествената защита на организма.

Чесън

Чесънът е не само ароматна добавка към ястията, но и мощен имуностимулатор. Съдържа серни съединения, които имат антимикробни и антивирусни свойства, които предпазват от инфекции на дихателните пътища. Чесънът  подпомага и производството на бели кръвни клетки, които укрепват имунитета.

Джинджифил

Джинджифилът има противовъзпалителни и антиоксидантни ефекти. Намалява възпалението и стимулира ефективна имунна функция. Джинджифилът се прилага за облекчаване на симптомите на респираторни инфекции, настинка и грип.

Куркума

Куркумата съдържа мощно съединение, наречено куркумин, известно със своите имуномодулиращи свойства. Куркуминът има противовъзпалителни и антиоксидантни ефекти. Той се включва в средства за регулиране на имунните реакции.

Червен бъз

Червеният бъз е богат на антиоксиданти и флавоноиди, които имат имуностимулиращи свойства. Укрепва имунната система и осигурява защита срещу вирусни заболявания и инфекции на белите дробове и дихателните пътища.

Женшен

Женшенът се използва в традиционната медицина от векове поради потенциалните си имуностимулиращи ефекти. Той съдържа съединения, наречени гинзенозиди, които стимулират имунната система, подобряват функцията на имунните клетки и да повишат устойчивостта към инфекции.

Риган

Риганът е нещо повече от кулинарна билка – той способства за повишаване на имунитета чрез съединения като карвакрол и розмаринова киселина, които имат антимикробни и антиоксидантни свойства.

Ашваганда

Ашваганда е билка, която помага за регулиране на реакцията на имунната система към стреса. Намалява възпалението, повишава активността на имунните клетки и насърчава цялостния имунен баланс.

Гъба Рейши

Гъбата Рейши е високо ценена заради своите имуностимулиращи свойства. Съдържа полизахариди и тритерпени, които засилват имунната функция и поддържат цялостното здраве. Гъбата Рейши често се използва в природни лечения и традиционна медицина.

Приемането на тези билки в препоръчана от специалист дозировка може да осигури ценна подкрепа за организма ни. Важно е да се грижите оптимално за здравето на тялото си, като използвате всички възможни за това начини и възможности – качествена храна, редовен и достатъчен качествен сън, спортна или хоби активност и движение според възможностите и желанията ви, добра хидратация и разбира се повече положителни емоции и по-малко стрес.