На Марс също има земетресения! Откритието е направено в резултат от първите измервания, върнати от робота на НАСА “InSight”, който през ноември 2018 г. кацна успешно в пустошта на марсианския район, наречен “Elysium Planitia”, с мисия за проучване на вътрешността на планетата.

Какво доказва роботът?

Снабден със сеизмометър, който е достатъчно чувствителен за откриване на вибрации, по-малки от големината на атом. “InSight” е регистрирал 174 земетресения на Марс през първите 10 месеца. Това без съмнение доказва, че Червената планета е сеизмично активна. Оттогава този брой е нараснал до около 450.

Кои са най-силните измервания?

Някои от най-силните земетресения имат магнитуд от три до четири по скалата на Рихтер. Изглежда, че идват от Cerberus Fossa. Това е регион, който е разположен на 1600 километра източно от робота. Известен е на учените със силните течове на лава. Вълните от земетресенията са под налягане и отскачат във вътрешността на планетата. Те могат да разкрият детайлни подробности за нейната вътрешна структура.

Какво заяви Брус Банерд?

“За първи път установихме, че Марс е сеизмично активна планета”, заяви Брус Банерд. Той е главен ръководител на мисията. Данните показват, че Марс е по-малко сеизмично активна от Земята, но повече от Луната. На нея също бе регистрирана сеизмична активност по време на космическата програма Аполо.

Какво правят учените?

Учените анализират информацията, за да разберат повече за външните, а също така и за по-дълбоките слоеве на Марс. Разсейването на вълните показва, че горният й слой е “напукан” в следствие на геоложка активност или от метеоритни въздействия и че този слой се променя на около 10 километра под повърхността.

Опасности?

Някои от земетресенията обаче са с неизвестен произход и ако не са следствие от геоложка активност, те могат да са причинени от астероидни удари или вулканична активност. Последното повдига перспективата на Марс да съществуват “джобове” на магма, като те биха действали като потенциален източник на топлина за всички микроорганизми, които е възможно да се крият под повърхността.

Роботът не успя да запише най-силните земетресения.

Досега роботът не е успял да запише нито едно от най-силните земетресения, които учените са предвидили. Те биха проникнали дълбоко в планетата и така могат да осигурят най-добрия шанс на учените да се запознаят с нейната структура. “В случай, че не получим никакви данни за тези земетресения, това ще бъде огромно разочарование”, каза Банерд.

Измерванията от първите 10 месеца на “InSight” на Марс са детайлно описани в набор от документи, публикувани в “Nature Geoscience” и “Nature Communications”.

Те включват записи от метеорологичната станция на робота, която записала повече от 10 000 вихрушки в близост до него, като се смята, че някои са достигнали височина от над 1.5 километра.

Източник:The Guardian / Gospodari