Недохранване или затлъстяване – все повече страни се сблъскват едновременно и с едното, и с другото, което може да се отрази негативно на развитието им, предупреждава проучване, цитирано от Франс прес.

Това двойно бреме тежи върху над една трета от страните с ниски и средни доходи на гражданите им – 48 от 126 страни, се отбелязва в доклада, публикуван в сп. „Лансет“ и направен в сътрудничество със Световната здравна организация (СЗО), съобщава БНР.

Още по-тревожно е, че това все по-често може да бъде наблюдавано в едно домакинство – в повечето случаи майка с наднормено тегло и недохранено дете живеят под един покрив.

И двете форми на лошо хранене са свързани със здравословни проблеми, водещи до преждевременна смърт, и „тежат“ на системата за здравеопазване и производителността на труда.

„Сблъскваме се с нова реалност в храненето. Вече не е  уместно бедните страни да се свързват с недохранване, а богатите – със затлъстяване“, отбеляза един от авторите на доклада Франческо Бранка.

Тази промяна е свързана с бърз преход в храненето във въпросните страни, докато една част от жителите им все още нямат достъп до нужния им брой калории, а други жители нямат подобни проблеми, но храненето им е лошо.

Преходът е толкова бърз, че един и същ човек може да се сблъска с двата проблема през живота си, а това увеличава негативния ефект върху здравето му, свързан по-специално с увеличен риск от сърдечносъдови болести.

Според данни в доклада 2,3 милиарда деца и възрастни са с наднормено тегло или затлъстели, а над 150 милиона деца са със свързан с храненето им забавен растеж. Освен това лошото хранене е отговорно за 22 процента от смъртните случаи сред възрастните хора в света.

„Всички форми на лошо хранене имат нещо общо – свързани са със системи за хранене, които не успяват да осигурят здравословна храна на достъпна цена“, поясни Бранка.

Докладът посочва, че това двойно бреме на затлъстяване и недохранване се наблюдава в до 35% от домакинствата в някои страни, като най-голям е процентът в Азербайджан, Гватемала, Египет, Коморските острови. Понякога той присъства и в отделно дете – комбинация от наднормено тегло и забавено развитие в резултат на непълноценно хранене, като делът е най-висок в Албания – 15%.