Летният сезон вече настъпва и възможността за пътувания се увеличава. Всеки от нас иска да избяга сред природата, особено след двата месеца изолация. Готов ли е обаче автомобилът ви за дълъг път? Преди да седнете зад волана и да се отправите на мечтаната почивка, направете профилактичен преглед на колата като истински авто-доктор.

Обърнете сериозно внимание на автомобилните гуми – те са носещата сила и сигурност на вашия автомобил, съветват на сайта Autodoc.bg

Свикнали сме да обръщаме внимание на зимните гуми, защото с тях шофираме в усложнената зимна обстановка. През лятото, макар да няма поледици и сняг, качеството на гумите също е от значение.

В месеците от април до ноември предизвикателствата на пътя включват прекалено горещ асфалт и проливни дъждове.

И при двата случая вашите гуми трябва да се държат адекватно на пътя. Сцеплението да е достатъчно, грайферите да не са изтъркани и самата гума да е произведена от качествен каучук, който се адаптира добре при високи температури.

Особено на летните гуми за автомобила е, че грайферите им осигуряват добро сцепление и напречно и надлъжно. Това е важно при шофиране по мокра настилка, а знаете, че летните бури се изливат изведнъж.

Заради по-ниското съдържание на каучук, летните гуми не омекват при високите температури. Имат по-ниско триене и това се отразява положително на разхода на гориво.

Не си позволявайте да карате със зимни гуми през лятото само защото времето изглежда добро за каране. Подменете зимните с летни гуми, за да не рискувате здравето и живота си.

Другия важен момент при летните гуми е проверка на налягането. Обикновено хората забравят да проверяват налягането в гумите, ако те не са видимо спаднали.

Всъщност тази проверка на бензиностанцията трябва да се прави сравнително често (преди всяко пътуване) и дори минималният спад на налягането трябва да се коригира.

Когато гумата е недостатъчно напомпана, колата не реагира по начина, по който очаквате. При мокра настилка например меките гуми повишават риска от аквапланинг – колата буквално се плъзга по мокрия асфалт и спирането е невъзможно.

По-меките гуми повишават разхода на гориво, а когато автомобилът е и натоварен с много багаж, както се случва през лятото, може да се стигне и до техническа повреда.

Проверете гумите и пътувайте безопасно.