Осмият Фестивал на изкуствата “Дунавски вълни” бе открит вчера и ще продължи до  27-ми юли /събота/.

Културното събитие за пореден път събира във Видин актьори, музиканти, художници, певци, самодейци, които със своето талантливо присъствие оживяват старопрестолния град.

Официалното откриване се състоя в летния театър на крепостта „Баба Вида“. Кметът на Общината Огнян Ценков поднесе приветствие по повод началото на фестивала. Той каза, че „Дунавски вълни“ е част от богатото фестивално лято, което Община Видин организира.

Уважаеми съграждани и гости на Видин, вие заслужавате нашите усилия. Уважаеми участници във фестивала, вие заслужавате нашето гостоприемство и нашите аплодисменти, защото превръщате Видин в истинска културна столица” – заяви видинският кмет и откри Осмия фестивал на изкуствата „Дунавски вълни“, като пожела успех и прекрасно настроение на всички през фестивалните дни.

По традиция събитието се открива с концерт на Симфониета – Видин. Тази вечер той премина под наслов „В света на канцонетите“, дирижиран от маестро Свилен Симеонов и със специалното участие на известния оперен певец, първи тенор на Цюрихската опера – Бойко Цветанов.

Днес фестивалът продължава с детския пленер „Моят Видин”, детския спектакъл „Надхитряне” и представлението „Греховната любов на зографа Захарий” на Драматичен театър – Монтана.

Още, че в началото на август започва и третия сезон на Летните вечери на операта и балета „Баба Вида“, а в края на месеца – средновековния фестивал „Бъдинъ“. В рамките на Видинския панаир пък ще има  концерти, в които ще участват популярни български и чуждестранни изпълнители. Така Видин  за пореден път се превръща във фестивална сцена.