За трета поредна година Община Враца стартира инициативата „Най-патриотичен клас”, като част от „Ботеви дни 2019”.

Надпреварата се провежда под патронажа на кмета Калин Каменов и е посветена на 143-тата годишнина от подвига на Ботевата чета и 171 години от рождението на Христо Ботев.

Състезанието по патриотизъм е единствено по рода си в страната

и е иновативен начин да се насочи вниманието на младите хора към националната история, да се стимулира творческото мислене на учениците в насока възпитание на родолюбив дух и активно гражданство.

Наградата за победителя в конкурса „Най-патриотичен клас“ е екскурзия,

която тази година ще тръгне от Калофер, родното място на поета- революционер. По традиция, община Враца осигурява допълнителни награди за всички участници.

В ежегодната надпревара могат да кандидатстват ученици от Х и ХІ клас от училища в община Враца.

Те трябва да представят материали, които показват реализирани родолюбиви инициативи в рамките на изминалата учебна година. Кандидатурата на всеки клас е подкрепена със снимки, видео, публикации, обяснителен текст и др. Сред условията за участие е в представения материал да има устойчивост и социален елемент.

Критериите за оценяване включват: оригиналност и творчески подход, личностна позиция, естетическо изпълнение, стилистична култура и др.

Оценяването ще се извърши от комисия, по обявените в регламента критерии. Материалите на участниците трябва да бъдат предадени в срок до 30.06.2019 г. в отдел „Образование и култура” – община Враца.

Резултатите от конкурса ще бъдат обявени в периода 1 юли-5 юли 2019 г.