За 12-ата поредна година в традиционния “Шел еко-маратон” (Shell Eco-marathon) се включиха български отбори, които показаха, че в страната учат много млади и талантливи деца. Благодарение на любовта си към инженерните науки и автомобилите ученици и студенти от Чепеларе, Бургас и Русе мериха сили със свои връстници на състезанието за енергийна
ефективност в транспорта, което се проведе в Лондон.

Над 150 отбора от 28 държави взеха участие в тазгодишното издание на Shell Eco-marathon. Екипите на отборите наброяваха общо над 1500 души, като младежите бяха водени от преподавателите си, с които са работили месеци наред по изграждането на два типа автомобили – прототипи и такива от градски тип.

Ученици от Чепеларе създадоха кола, изминаваща 600 км с един киловатчас енергия

© Михаил Стоянов

Надпреварата не е за бързина, въпреки че се проведе на първата в света писта, построена за автомобилни състезания. Целта е да се изминат колкото се може повече километри с възможно най-малко единица енергия.

Прототипът на учениците от Чепеларе

© Михаил Стоянов         Прототипът на учениците от Чепеларе

Сериозен ръст в представянето спрямо миналата година записа Професионалната гимназия по селско, горско стопанство и туризъм “Н. Й. Вапцаров” в Чепеларе. Със своя прототип, задвижван с електрическа батерия, учениците успяха да изминат 598 км с 1 кВтч. Така те удвоиха изминатото разстояние в сравнение с 2018 г., което им донесе и седмото място в класирането. Върховото постижение в същата категория е на испански отбор, чиито прототип измина 889 км.

Леко отстъпление спрямо миналата година записа отборът на Русенския университет “Автомобилист”. Тази година екипът завърши на 15-о място, като измина 424 км с 1 кВтч. Миналата година младите инженери успяха да изминат с колата си разстояние от 472 км.

Прототипът на студентите от Русе

© Михаил Стоянов      Прототипът на студентите от Русе

Дебют в надпреварата направи Професионалната гимназия по механоелектротехника и електроника в Бургас. Отборът, съставен от едва 4 души, се нареди на последно място при прототипите на електронна батерия. Въпреки това опитът, който учениците натрупаха, е голям и те гледат към следващото си участие. Техният “Баткомобил” обаче предизвика сериозен интерес сред всички участници заради многото екстри, с които разполагаше. Всички те увеличиха килограмите на колата до 80, което е двойно повече от почти всички участници в тази категория.

Бургаският "Баткомобил"

© Михаил Стоянов    Бургаският “Баткомобил”

Единственият български представител сред икономичните автомобили от градски тип – HydRU Racing Team, завърши на 5-о място сред използващите водородна клетка. Вторият отбор на Русенския университет измина 118 км, докато върховото постижение е на холандци. Те успяха да изминат 242 км със своята кола.

Генералният директор на надпреварата Норман Кох обясни, че целта му през следващите 10 години е в състезанието да започнат да участват автономни автомобили. Според него симбиозата от автономно придвижване с енергоспестяващи източници е бъдещето на автомобилостроенето.

Норман Кох

© Михаил Стоянов     Норман Кох

Източник: dnevnik.bg