Днес в СУ „Иван Вазов“ – гр. Вършец, се проведе семинар на тема „Рисковете при ранно забременяване“ като част от модула „Превенция на ранните бракове“

от програмата за интеграция на ЦОИДУЕМ и ЦМЕДТ „Амалипе“.

Добротворките, спечелили известност със своите постижения в областта на хуманитарните дейности не само в Северозапада, а и на национално ниво, решиха да заложат на мотото „Заедно сме по-силни“.

Момичетата, които не прекъсват връзките по между си и след завършването на средно образование, имаха удоволствието да посрещнат Мирела Петрова – една от основателките на тяхната организация и вече студентка в Медицински университет – гр. Плевен. Мирела, или както всички я наричат „кака Миши“, е пример за тях – носител на множество национални награди и отличник във Факултет „Здравни грижи“.

За да бъде полезна, освен на себе си, и на своите приятелки от любимото училище,

тя избра за свой курсов проект тема, свързана с годините от ученическата  й дейност като доброволец и посветена на ромските момичета и тяхното сексуално образование като част от цялостното им интегриране в обществото.

Подкрепена от двете доброволки Росица Манева и Кристияна Иванова, на достъпен и разбираем за тях език, момичетата получиха информация за всички негативни последствия, които носи ранната бременност – в здравословен и социален аспект, довериха й своите вълнения, отправяха въпроси без притеснение. Защото я познават, имат й доверие и я приемат като една от тях.

На финала на срещата имаше сълзи и прегръдки, откровения и много обич. Малките ромски момичета „се влюбиха“ в Мирела, обещаха да й пишат да се обаждат редовно, когато имат нужда от компетентно мнение, свързано с вълнения на сърцето или въпроси относно сексуалния живот – тема-табу в ромските общности.

„По-силни сме, когато сме заедно. Не очаквах такъв успех на проекта и съм приятно изненадана от отношението и доверието от страна на момичетата“, сподели Мирела. За нея те направиха „Букет на доверието“, където всяка от тях написа посланието си за кака Миши с много любов.

Доброволчеството е начин на мислене за възпитаниците от СУ „Иван Вазов“ – гр. Вършец.

С всяка своя инициатива, те прегръщат света – вчера, днес и винаги.