След двегодишно прекъсване в началото на октомври бяха възобновени археологическите разкопки на античната и средновековна крепост „Калето” в гр. Мездра.

Те се извършват с целеви средства, отпуснати от Министерство на културата по Програма за финансиране на теренни археологически проучвания и теренна консервация 2020 г. за проект, изготвен от Регионален исторически музей (РИМ) – Враца и одобрен за финансиране ок културното ведомство.

В момента на многослойния обект работи доц. д-р Сергей Торбатов от Националния археологически институт с музей при БАН, който продължава проучването на културния пласт от римската епоха (II-IV в.) в югозападната част на скалния рид.

Помагат му петима работници, които това лято са били ангажирани в ежегодните разкопки на раннонеолитния обект „Оходен – Валога“. В близките дни към доц. Торбатов ше се присъедини и неговата колежка Биляна Иванова, докторант по археология.

Още в началото на Археологическа есен 2020 доц. Торбатов, за когото това е единайсти сезон на обекта, попадна на интересни находки.

Сред тях са над 20 късноримски монети от началото на III век – сребърни денарии и билонови антониниани, както и провинциални бронзови монети, за които се предполага, че са сечени в Сердика (дн. София) или в Улпия Пауталия (дн. Кюстендил).

Любопитство буди също костен накрайник, най-вероятно от жречески жезъл, какъвто археологът намира за втори път на този обект след 2007 г.

Античните артефакти се допълват от добре запазен архитектурен детайл от каменен капител с орнаменти и изображение на човешко лице; фрагмент от бронзова фибула, която кореспондира със сребърни и бронзови фибули, намерени при предишните проучвания на крепостта; оловни тежести за риболов и силно компрометиран бронзов съд, използван по всяка вероятност за жертвоприношение.

От началото на другата седмица до края на октомври

на обекта ще работи археологът Георги Ганецовски, директор на РИМ – Враца, който ще продължи проучванията на праисторическите пластове от развитието на „Калето”.

Както и досега, археологическите разкопки се подпомагат и от Община Мездра, по чиято инициатива през 2003 г. бе възобновено проучването на античната и средновековна крепост, съществувала в миналото на левия бряг на река Искър.