Учени от университета Маккуори в Сидни установиха, че здравословното хранене може да ни направи по-щастливи и дори да намали усещането за безпокойство, пише сп. “Обекти”.

Австралийското проучване е обхванало 76 студенти на възраст между 17 и 35 години с умерени симптоми на депресия (унили, немотивирани, неспособни да изпитат удоволствие) и лоши хранителни навици. Те консумирали често преработени храни, продукти, съдържащи захар и наситени мазнини.

Половината от тях били подтикнати да добавят плодове, зеленчуци, риба и зехтин към хранителния си режим и да намалят консумацията на преработени храни. Останалите не получили никакви инструкции и продължили да се придържат към редовния си хранителен режим. Три седмици по-късно онези, които се хранели здравословно, констатирали, че са в много по-добро настроение, не са депресирани и са по-малко тревожни в сравнение с участниците, които не са променили храненето си.

“Съществуват доказателства, че хранителният режим, включващ голямо количество преработени храни, увеличава риска от депресия”, заяви ръководителката на изследването Хедър Франсис от университета Маккуори в Сидни.