Фруктозата, или плодовата захар, има ясно изразен ефект върху организма, когато я метаболизирате. Тя се преработва почти изцяло в черния дроб и се превръща в мазнини. Клиничните изследвания показват, че консумацията на фруктоза повишава нивото на триглицеридите – вид мазнина в кръвта, която причинява сърдечносъдови заболявания и играе роля в метаболитния синдром ( преддиабетно състояние).

Фруктозата и преработените храни

Естественото място на фруктозата е в плодовете, но се използва и от индустрията като подсладител в безброй много преработени храни. Когато попаднете на продукт с глюкозо-фруктозен царевичен сироп (или дори само на думата “фруктоза”) в списъка със съставките, трябва веднага да върнете тази “храноподобна субстанция” обратно на рафта.

В едно изследване, публикувано в American Journal of Clinical Nutrition, учените определили група от хора да пият по две дози безалкохолни напитки дневно, диетични напитки, мляко и вода в продължение на шест месеца. В Мексико безалкохолните напитки се подслаждат със захар. В САЩ и в по-голямата част от света за подсладител се използва глюкозо-фруктозен сироп. В края на изследването хората, употребявали безалкохолни напитки, имали повишено омазняване на черния дроб, мазнини в мускулите, високо ниво на триглицеридите и вътрешни или външни мастни натрупвания в коремната област.

С други думи, безалкохолните напитки са проявили всички характеристики на затлъстяването на черния дроб и метаболитния синдром само за шест месеца. Благодарение на тях сега дори децата имат омазнен черен дроб и в някои случаи имат нужда от трансплантанция.

Друго изследване, публикувано в Journal of Nutrition, установява, че подобни промени могат да възникнат дори само след десет седмици всекидневна консумация на напитки със съдържание на фруктоза. Заради силното си свойство да стимулира създаването на мастни тъкани, фруктозата оказва директно въздействие върху фигурата ви.

Един метаанализ на контролирани тестове, издаден в списание British Medical Journal, демонстрира, че когато приемът на захар се повиши, същото се случва и с телесното тегло. Намаляването на количеството консумирана захар води до спад в теглото.

Фруктозата в плодовете

Фруктозата, която естествено се намира в плодовете (с редки изключения), не се отнася към групата вещества, които да избягваме на всяка цена. Когато я приемаме от плод, заедно с нея в организма ни влизат и разтворими фибри, вид “скеле” за клетките, които са полезни по най-разнообразни начини. Когато забиете зъби, например, в една нектарина, фибрите в нея забавят скоростта на усвояване на фруктозата и осигуряват на черния дроб повече време за нейното усвояване.

Фибрите в плодовете подхранват и полезната чревна флора и прочистват тънките черва. Контролирани тестове установяват, че консумацията на цели плодове няма същия отрицателен ефект върху телесното тегло, кръвното налягане, инсулина и триглицеридите, какъвто се наблюдава при приема на фруктоза от преработените храни.

Редица мащабни изследвания също не са открили доказателства, които да свържат повишената консумация на плодове с увеличаване на риска от развитие на сърдечносъдови заболявания.  Всъщност един метаанализ, публикуван в списание Journal of Human Hypertension, установява точно обратното: при тестовите субекти, които редовно консумират плодове, се наблюдава 17% по-ниска вероятност за болести на сърцето. 

Плодовете могат да са здравословно допълнение към диетата ви, но това не означава, че не трябва да се контролирате. Те са страхотни, когато са консумирани с мярка. Ако сте с наднормено тегло или в преддиабетно състояние, не трябва да изяждате повече от еквивалента на една чаша плодове дневно, като за предпочитане са нискоглекимичните дребни плодове – малини, къпини, боровинки и други подобни. 

Източник: Д-р Марк Хаймън