Община Враца ще отбележи  Международния ден на младежта/ 12-ти август /с богата програма.

Първото събитие е демонстрационен футболен турнир, който ще се проведе от 09:30 часа, на игрището в двора на СУ „Козма Тричков“. Спортната проява се организира от ЦПЛР „Център за работа с деца“ и в нея участие ще вземат всички младежи, посещаващи организираните занимания през лятната ваканция на институцията.

Денят ще продължи с прожекция на филми и настолни игри в Младежкия дом.

За най-малките ще бъде прожектиран филмът „Астерикс и тайната на вълшебната отвара“, от 10:00 часа, в Бяла зала на Младежкия дом.

От 11:30 до 13:00 часа организаторите са подготвили водни игри и рисуване на лица, а в интервала 16:00-18:00 часа ще се проведат настолни игри за деца и младежи.

Празникът ще продължи с представянето на българския филм – „Лошо момиче“, като началото е от 18:00 часа, отново в Бяла зала.

Кулминацията на вечерта е „Кино под звездите“, чието начало е от 21:30 часа, на терасите на Младежкия дом, когато ще бъде прожектирана комедията „Милиард“.

В отбелязването на Деня на младежта се включва и звено „Център за младежки дейности“. Младежките работници, съвместно с Колоездачен клуб „Враца Велообщество“ ще проведат велосъстезание, в дисциплината – „приложно колоездене“. Участниците ще бъдат разделени в три възрастови категории – до 14 годишна възраст, 14-18 годишна възраст и младежи над 18-годишна възраст.

Програмата предвижда определен брой обиколки, в комбинация с майсторско управление на велосипед, демонстрация за правилно преминаване на трасето и инструктаж за безопасно каране на велосипед.

Състезанието ще се проведе на картинг пистата в Спортен комплекс „Христо Ботев” от 18:00 часа, като всеки желаещ да се включи, може да направи своята регистрация от 17:00 до 18:00 часа.

За младежите, взели участие в състезанието, са подготвени много награди, а всички участници ще имат възможност да се включат в томбола и да се съревновават за спортна камера със сензорен екран. Организаторите са подготвили и награда за “най – майсторско каране”.

Към инициативата ще се присъедини и екипът на Превантивно-информационен център към Общински съвет по наркотични вещества – Враца, като ще бъдат раздавани информационни материали на специално обособена шатра в района на картинг пистата.

На 12-ти август екипът на Младежкия център ще отбележи и 30-годишнината от Конвенцията за правата на детето.

Програмата предвижда изготвяне на декоративно пано /мозайка/ от пластмасови капачки, като акцент ще бъде кампанията „Капачки за бъдеще“ и „Човешките права на децата“.

Всички събития са напълно безплатни, като идеята е в тях да вземат участие повече млади хора.