С всенощно бдение, света литургия, молебен за здраве и рибен курбан във Враца ще бъде отбелязан празникът на св. Николай Мирликийски. Паметта на обичания в целия православен свят светия се чества на 6 декември, но във Враца събитията, посветени на Никулден, ще започнат още в навечерието на тази дата.

На 5 декември от 17.30 ч. в митрополитския храм “Св. Николай Мирликийски” ще бъде дадено началото на всенощно бдение. Богослужението ще оглави Врачанският митрополит Григорий в съслужение с врачански свещеници. В бдението ще участва и мъжкият хор за византийско пеене “Св. Наум Охридски” от София.

На самия Никулден, 6 декември, в едноименния храм във Враца ще бъде отслужена света литургия, предстоявана от Врачанския владика. Началото на това богослужение е в 9 часа. След литургията, в 11.30 ч., на централния градски площад “Христо Ботев” Врачанският митрополит Григорий ще извърши молебен за здравето и благоденствието на врачани. След молебена, в 12 ч., на площада ще бъде осветен рибен курбан, който ще се раздаде на дошлите на празника граждани.

Врачанската света митрополия кани врачани и гостите на града да присъстват на богослуженията за празника на св. Николай Мирликийски Чудотворец.

Снимка: архив