КЕМЕРКА –вид закуска, непозната в други краища на страната, но популярна сред врачани. И както всичко останало, и Кемерката си има своята история.

Годината е 1968-ма – 24 месеца след като скъсаната стена на хвостохранилището в Балкана причинява потопа във Враца.

И изтрива  завинаги от картата на града кирпичените къщи на цял един  квартал -Кемера. Идеята чрез името на закуска да се запази споменът на голямата трагедия хрумва на тогавашния ситничар/ майстор в работилница за закуски / към държавния Хлебозавод Иван Михайлов.

С помощта на технолози от завода е измислена рецептата, като е използвано чревоугодничеството на врачани и навиците им рядко да сядат на трапезата без месо.

Според други разкази пък кемерката е измислена в края на 60-те години във Враца от врачанина ситничар Ангел Пащрапански в гевречийницата на площад Ботев.

Кръстил я е Кемерка, защото бил роден в квартал Кемера. Така става запазена марка в цяла България до днес.

Каквато и да е истинската история едно е ясно.

Каймата стратегически е използвана за плънка – от една страна вкусотията едновременно можели да похапват дори беззъбите старци, а от друга – съобразно предпочитанията на етносите смляното месо можело да е от всеки вид животно.

Марката е патентована през април 1968 г., а серийното производство на кемерки започва през август с.г. И още една любопитна подробност- първите закуски кемерки са продавани на цена от 12 стотинки.

А ето и оригиналната рецепта:

За тестото

брашно – 800 г
кисело мляко – 1/2 кофичка
мая – 1 пак. суха
захар – 1 щипка
сол – 1 щипка
вода – 1/2 в.ч. хладка
яйца – 1 бр.
олио – 2 с.л.

 

За плънката

лук – 2 средно големи глави
кайма – 300 г
чубрица
сол
доматено пюре – 2 с.л.

Начин на приготвяне

Смесват се всички продукти за тестото, като от яйцето се ползва само белтъкът, жълтъкът ще се ползва накрая за намазване на питките.

Омесва се меко тесто и се оставя да втаса на топло. През това време се приготвя плънката.

Лукът се нарязва на ситно и се запържва, докато стане златист. Добавя се каймата и се бърка, докато и тя се запържи и раздроби. Добавят се чубрицата, солта и доматено пюре / лютеница/. Всичко хубаво се разбърква и се оставя да се охлади.

От тестото се късат топки, колкото юмрук. Разточват се и в средата се сипва от плънката. Оформят се топки и се нареждат в тава. Питките се намазват с останалия жълтък и съвсем малко олио. Пече се на 200 градуса около 20 мин.