Регионална библиотека „Христо Ботев“ – Враца и „Аз чета” представят Георги Бърдаров с новата му книга „Absolvo te”. Дванадесетата среща от съвместната кампания #ВкъщиСъмИЧета, започва от 18 ч. на 9 декември 2020 г., а единственото, което трябва да направят потребителите, е да са на линия във фейсбук.

Предаването на живо ще се осъществява през фейсбук страницата на Регионална библиотека „Христо Ботев“ – Враца. За стрийминга се грижи екипът на най-големия сайт за четене и книги в България – azcheta.com.

Четири години след хитовия дебют на Георги Бърдаров „Аз още броя дните“, излиза вторият роман на писателя. „Аbsolvo te“ е заглавието на новата му книга, чиято основна тема е прошката и в която се преплитат две истории, свързани с Холокоста и арабо-израелския конфликт.

Новият роман задава онези простички, но толкова важни въпроси: „Можеш ли да направиш невъзможното, за да имаш още само една секунда живот на тази земя?”, „Можеше ли да простиш на друг това, което не би простил на себе си?”. Отговорът е… Absolvo te!

Романът е вдъхновен от истински истории. Георги Бърдаров се опитва да стигне до най-мрачните подземия на човешката душа – там, където се раждат злото и доброто. Тримата главни герои са едновременно много различни един от друг като произход, вяра и съдба, но в същото време са свързани помежду си от невидимите нишки на грехопадението.

Историите и съдбите на героите са така преплетени, че всеки един от тях трябва да прости на другия непростими в този живот неща, за да може самият той да намери покой и да продължи пътя си. Всичко това може да се обобщи с едно единствено изречение, казано от Исус: „Нека който е безгрешен, пръв да хвърли камъка“.

Георги Бърдаров е доцент, д-р в СУ „Св. Климент Охридски”, зам.-декан на Геолого-географски факултет и ръководител на катедра „Социално-икономическа география”. Специалист по демография и етно-религиозни конфликти. През 2016 г. печели писателското риалити „Ръкописът”, а  романът му „Аз още броя дните”, написан по действителен случай за блокадата на Сараево по време на Босненската война, се превърна в бестселър. Автор е и на книгите „27 велики футболни истории” и „За петата ракия – Дядо”.