Концерти, изложба на художници и арт работилници са само част от събитията, включени в програмата на фестивала „Изкуство и култура“, чийто домакин е Враца. Проявата ще бъде открита от 18:30 ч. на 20-ти септември на площада пред сградата на Общината, с концерт на ансамбъл „Дунав“ и самодейни състави от Враца и региона.

В рамките на 3 дни – от 20-ти до 22-ри септември, на обособени шатри художници ще рисуват природни и културни забележителности от града и региона, над 20 занаятчии, производители и търговци ще изложат своите продукти – вина, хранителни продукти, сувенири, както и ще бъдат представени проекти на Община Враца, реализирани по различни програми на Европейския съюз.

Всеки ден от туристическия Арт фестивал на открита сцена пред сградата на Община Враца ще се провеждат тематични концерти. На 21 септември, от 20:00 ч., жителите и гостите на Враца ще могат да се насладят на известни класически произведения, а следващият ден – 22 септември е посветен на българската поп и рок музика.
Концертът е с начален час 19:30 ч. и в него участие ще вземат група „Сакар“ от 19:30 ч., Яна Чакалска и приятели.

Програмата на туристическия фестивал включва още кукления театър „Аладин и вълшебната лампа“, който ще се проведе на 21 септември от 11:00 ч.. Представление за най-малките ще има и в 17:00 ч., когато във Враца ще гостува Димитър Тодоров от Софийски куклен театър с постановката „Рибарят и златната рибка“.

В последния ден на събитието, на 22 септември, от 17:00 ч. ще бъде открита изложба на произведения, създадени по време на пленера.

Враца е градът, в който се провежда второто събитие от първото издание на Фестивала „Изкуство и култура“ е част от проект „Активно изкуство за атрактивен туризъм” – АРТУР. Целта на събитието е, чрез природното и културно-историческото наследство да се популяризира Враца, както и населените места в трансграничния регион, като по-активна туристическа дестинация.