Солисти в концерта на 24.03 от 19.00 ч. са Васил Петров и сопраното Русалина Мочукова, заедно с Йордан Тоновски джаз трио и Симфониета-Враца с гост-диригент Владимир Бошнаков.

“VOCALISSIMO”

представлява красиво съчетание от хитови филмови теми, мюзикъли и популярни канцонети, любими оперни и оперетни арии от Лехар, Дворжак, Бърнстейн, Пучини, Гершуин, Легран и др.

В програмата  присъстват: 

„Пучини – Ария на Мюзета; Арлънд – Ария на Дороти (Over the Rainbow)“, Бърнстейн – Ария на Мария (I feel pretty), Лехар – Песен на Виля, филмови теми като The shadow of your smile ( Johny Mendel, P F Webster), Killing me softly, How do you keep the music playing ( Michael Legran), Smile ( Charlie Chaplin), пиеси от мюзикъла “Show Boat” -Ol`man river( Jerem Karn, Oskar Hammerstein II), Summertime (Gershwin) и много други.

Билети на касата на новия билетен център (до Х-л „Хемус“)

Русалина Мочукова (сопран) е родена в София, завършва с магистърска степен по оперно пеене НМА „Панчо Владигеров” (2003) и на 20 години дебютира на сцената на Националната опера и балет с ролята на Церлина в операта “Дон Жуан” от Моцарт.

Репертоарът й включва: Лучия от едноименната опера на Доницети, Сузана и Графинята от “Сватбата на Фигаро” (Моцарт), Елвира от “Пуритани” на Белини, Манон от едноименната опера на Масне, Семирамида от едноименната опера на Росини, Микаела от “Кармен” на Бизе, Мюзета от “Бохеми” на Пучини, Виолета и Дездемона от оперите „Травиата” и „Отело” на Верди.

Изявява  се на сцените на театри в Германия, Испания, Швейцария, България, Франция, Aвстрия, Италия, Южна Корея и Япония.

През 2005 Русалина е избрана да специализира в световно-известното оперно студио на Мирела Френи и Лучано Павароти в класа на Мирела Френи – Модена, Италия. През 2005 г. печели стипендията Николай Гяуров, дадена й специално от Мирела Френи.

През 2006 е носител на специалната награда от конкурса “Opera Mania” – Виена. Финалист от конкурса “Stuard Burows” – Кардиф – Уелс-2007 г.

От 2010 е постоянен гост-преподавател в “Studio Clang Art” – Виена-Австрия, където води поредица от майсторски класове “Bellcanto Bella Voce” с американската пианистка Chanda VanDerhard. От 2011г. е член на трупата на Старозагорската опера.

 Васил Петров е един от най-успешните и популярни джаз и поп изпълнители в България.

Мелодичния богат баритон на Васил обхваща три октави и разполага с изумително техническо майсторство и емоционална дълбочина.

Репертоарът му включва оригинални композиции и съвременни интерпретации на стандарти и песни, написани от самия него, всички от които са подплатени  с  чудесна импровизация, изящна фраза, и поезия. Има редица записи и изяви с Българското национално радио и телевизия.

Работил е с най-добрите оркестри от България и чужбина,  гастролиращ  интензивно  в цялата си кариера, Васил Петров  вълнува почитателите си по целия свят.

Някои критици са вдъхновени да коментират Петров като “Българския Франк Синатра”, Frankenpost  го нарича “изпълнител с невероятно сценично присъствие, с кадифен глас и изключителна  красота “, който може да се сравнява с най-великите, като Tony Bennett, Bing Crosby и Frank Sinatra. Немският вестник „Echo“ заяви: “Не само с гласа и топлината на ласкателния си баритон, но също така и с гладкостта и хладността на външния си вид, напомня на” The Voice “.  Както музикално твърдят записите му, който са и по-силни и искрени  какъвто е  великолепният глас на Петров, блясъка на неговата поезия и неподправена дълбочината на емоционалното поднасяне на музиката му,  подхранват  бързото му издигане към славата.

Издал е редица успешни албума: “VASSIL”(2014), „The Best of Vassil  Petrov“ (2012), „Pages”(2008) „ Be in Love Forever”(2004),”Васил Петров пее Гершуин” (1999), “Нещо различно” (1997), “Дует с Румен Тосков” (1995), “Петров пее Пармаков” (1995), “Другият” (1994), “Васил Петров – джаз и блус” (1994).

Притежател  е на редица престижни награди, сред които: Златен Орфей +, март 1995; Аполон Токсофорос, септември 2011 г.; „Златна перо“, 2014г.  за изключителен принос към българската култура и изкуство;  Икар 2015 г. за съвременна българска музика; “The Akademia Music Award”, юни 2016  и др.

 Владимир Бошнаков

е роден в Плевен в семейство на музиканти, завършва музикалното училище „П. Пипков” в родния си град (1990) и се дипломира като магистър по хорово дирижиране и кларинет в НМА „Панчо Владигеров” (1995), специализира оперно-симфонично дирижиране в класа на проф. Васил Казанджиев (1999-2001).

На 25-годишна възраст дебютира на сцената на Плевенска филхармония в концерт със солист проф. Петко Радев. Дирижира концерти на филхармониите в Виена, Германия, България – Плевен, Пловдив, Шумен, Видин, камерния оркестър в Добрич, оперни спектакли във Варна, Бургас, Благоевград и спектакли на Музикално-драматичен театър „К. Кисимов” Велико Търново, чийто главен диригент е в периода 2005-2010 г.

През 2002 г. участва в създаването на камерния оркестър „Студио Примо” и в продължение на 6 години е негов постоянен диригент. Със „Студио Примо” осъществява множество концерти с именити солисти като Васко Василев, Светлин Русев, Йълдъз Ибрахимова, Теодосий Спасов и др.

Работи с режисьорите Огнян Драганов, проф. Пламен Карталов, проф. Светозар Донев, Димитър Шарков, Марио Николов, Христина Ангелакова, дирижира музикални събития на фестивалите „Аполония” (Созопол) и Лауреатски дни „Катя Попова” (Плевен). От 2012 г. е диригент на Държавна опера – Русе, а от 2017г. и на Държав