Проучване показа, че хората на възраст между 30 и 40 г. трябва да наблюдават кръвното си налягане, за да защитят здравето на мозъка си в по-късен живот, предаде БГНЕС.

То откри, че възможността за защита на здравето на мозъка е налице от тогава до началото на 50-те години.

Изследвайки 500 души, родени през 1946 г., проучването свързва по-високото кръвно налягане в началото на средата на живота с по-късното увреждане на кръвоносните съдове и свиването на мозъка.

Според експерти високото кръвно налягане в “критичния период” от 30-те и 40-те години може да “ускори увреждането” на мозъка.

Това не е първият път, когато повишеното кръвно налягане в средна възраст е свързано с повишен риск от деменция, но учените искаха да разберат повече за това кога и как може да се случи.

Мозъкът на всеки се свива малко с напредване на възрастта, но това е по-изразено при тези с невродегенеративни заболявания като съдова деменция.

И докато изследваните не показва признаци на когнитивно увреждане, изследователите казват, че свиването на мозъка обикновено предхожда това – така те ще следят хората в изследването през следващите години, за да наблюдават признаци.

Повишеното кръвно налягане между 43 и 53 е свързано и с повече признаци на увреждане на кръвоносните съдове или “мини инсулти”, когато хората достигат 70-те си години.

Проф. Джонатан Скот, клиничен невролог от UCL Queen Square Institute of Neurology, който ръководи тези изследвания твърди, че:

 „Кръвното налягане, дори и през 30-те години на човешкия живот, може да окаже ударен ефект върху здравето на мозъка четири десетилетия по-късно. Мониторингът и интервенциите, насочени към максимално здраве на мозъка по-късно в живота, трябва да бъдат насочени поне от ранния етап в средата на живота.“