Руските власти в населения основно с мюсюлмани регион в Северен Кавказ Ингушетия издадоха брошура, която инструктира жените „да отдават почит“ на мъжете.

Листовката, издадена през миналата седмица в столицата на региона Магас, е предназначена да дава базисни инструкции на младежите в Ингушетия за това как да се обличат и как да се държат на публични места.

Брошурата е издадена на 3 езика – ингушки, руски и ангийски.

Тя вече е доставена до всички части на региона, а властите съобщават, че ще бъде раздавана на децата в училище в началото на учебната година, която започва в понеделник.

Текстът на листовката призовава момичетата „да помнят почетното място на жената в ингушкото общество“ и инструктира „жени на всякаква възраст да оказват почит към мъже от всяка възраст“.

„Красотата на жената е в блясъка, добрите нрави, спокойния тон и стоенето далеч от непознати. Жените нямат право да викат и да говорят шумно на публични места“, пише в брошурата. Тя казва също, че „достойният ингуш никога няма да излезе от дома си с боси крака“, а носенето на „тесни дрехи“ е описано като „непристойно“.

Листовката инструктира също, че всеки трябва да направи път, когато срещу него идва някой, който е дори с един ден по-възрастен.

Кметът на Магас Беслан Тцечоев казва пред Радио Свобода, че текстът на брошурата е бил изготвен след консултации с местните старейшини, както и експерти по традициите на ингушите. Според него листовката по никакъв начин не дискриминира жените.

„Жените трябва да се изправят в присъствието на мъж, показвайки уважението си към тях, без значение на каква възраст са. Дори възрастна жена се изправя, когато е на публично място, за да покаже уважение към момче тийнеджър“, казва Тцечоев.

Правозащитни организации от години твърдят, че правата на жените в Северен Кавказ се нарушават. Властите в региона отговарят, местните традиции често противоречат на западните ценности.

Източник: Свободна Европа