Видинският митрополит Даниил е в състава на делегацията на Св. Синод на БПЦ , която участва в тържествата в руската столица по случай 10 години от интронизацията на Патриарх Кирил.

В нея влизат Старозагорският митрополит Киприан, който е поднесъл поздравлението от българска страна и Архимандрит Теоктист, оглавяващ българското поддворие в Москва.

На зимната сесия на Св.Синод, която се проведе между 21 и 23 януари, отново не е поставен въпросът за украинската автокефалия. Този въпрос  доведе до конфликт не само между двете влиятелни Патриаршии – Руската и Константинополската, но създаде напрежение в целия православен свят.

Засега дипломатическите совалки на “двамата големи” – патриарсите Вартоломей и Кирил успяха да склонят към категорични становища ( и то в подкрепа на Руската позиция) само три сестри – църкви: Сръбската, Полската и Чешката. Другите призовават към сдържаност и диалог между разменящите си светкавици йерарси на “Втория” и ” Третия Рим”, като и двамата отнесоха казуса и до ” Първия Рим” – папа Франциск.

В българския Св. Синод са с различни становища и е трудно предвидимо бъдещото решение, още повече, че председателят на създадената специална ” украинска комисия” и говорител на Св. Синод – митрополит Киприан е максимално сдържан и умерен в изявите и изказванията си. Мотивът му е, че въпросната подопечна му комисия все още не е проучила цялата документация по сложния казус.

Видинският митрополит Даниил обаче открито и ясно е изразил публично становище в руска защита.

Врачанският митрополит Григорий следваше в началото същата линия, но последно се въздържа от категорично мнение, съобщи Синодалния сайт при предишния митрополитски вот. Според неофициална информация вероятно и той ще се присъедини към мнението на своя видински събрат, което може да се предположи и от присъствието на архимандрит Теоктист на именния му ден във Враца на 25 януари този месец.

Пак по неофициална информация Българският патриарх Неофит бил привърженик също на центристка позиция, даже изразил мнението, че “щом има независима държава, трябва да има и независима Църква”.

Припомняме,че почти всички поместни автокефалии са “дадени” от Вселенската Патриаршия, и то след десетилетия драматични борби. Българската църковна независимост ( Българска Патриаршия е отнета от султан Баязид, завоювал България) ,е придобита отново след църковните борби, започнали във Враца в началото на 19 в.и оглавени от Димитраки Хаджитошин.

Те се увенчават с пълен успех едва през 1953 година след безброй страдания и борби, включително и на дипломатичния фронт. За отбелязване е, че на българската църковна независимост се противопоставя не само Константинополската патриаршия, но и Руската, като посланикът при Високата порта граф Игнатиев води изключително коварна антибългарска политика.

Наташа Войкина