Стефан Славчев и Кристиан Ангелов, които са ученици в специалност “Компютърна техника и технологии” в Професионалната гимназия “Проф. д-р Асен Златаров”- Видин, са изработили метеостанция, която измерва температура, влажност, атмосферно налягане и отчита в реално време данните. Станцията е създадена по време на производствената им практика.

“Представлява една пластмасова конструкция и кабели, платки, свински опашки, с които може да се свърже. Конструкцията се сглобява и се поставя на високо място. Отделните елементи се слагат вътре в нея и така работи”, разказа Стефан Славчев пред Радио Видин.

“Разделихме се – един прави конструкцията, другият замисля софтуера, като накрая и двамата работим, но всеки прави това, в което е най-добър. За софтуера специално, за метеостанцията, той идва готов, но има нещо наречено фърмуер. Това е целият софтуер на платката и той просто трябва да се качи на самата платка”, допълни Кристиан Ангелов.

Станцията има няколко сензора- за температура, за влажност, за фините прахови частици. Те се прикрепят към главната платка. Метеостанцията е поставена в района на училището, на над 2 метра от земята и на сенчесто място. Устройството работи, а стойностите показват, че данните са в норма. Учениците работят с желание по време на практиката:

“Това запали в нас интерес за бъдещето, защото всичко започва да става все по-автоматизирано, възможността да се пипне от нас и да се направи от собствените ни ръце и да видим как работи е много хубаво чувство. Помага ни да бъдем много по-мотивирани, да пазим природата…”