Ученици и студенти от клуба “Четящ студент” от филиала на Великотърновския университет във Враца проведоха “Вечер на Апостола” във фоайето на Младежкия център.

Модераторите Галин Снежанков, Михаела Мицева и Никола Живков бяха подготвили слайдове с цитати  на Дякона, снимки и известни творби  на български художници, посветени на великия българин.

Идеята е била на Теодор Петков, който пише роман, посветен на Левски. Заедно със своите състудентки Глория и Ина, млади таланти като него,  споделиха откъси от свои творби пред младежката аудитория. Техен ръководител е главен асистент Мила Гълъбова.

Студентката Цветомира Стефанова събра овациите на всички, рецитирайки вдъхновено цялата Вазова ода “Левски“ от “Епопея на забравените”, а най-известните цитати от писмата и джобното тефтерче на Апостола бяха прочетени от останалите млади хора.

На написаното в  джобното тефтерче  се спря и историкът Тихомир Машов от РИМ – Враца, с когото студентите неведнъж са се срещали. Той разказа за идването на Левски в града през август 1872 година и сподели своята идея тази година през  юли, когато се отбелязва годишнината от  рождението на Апостола, да се организира младежки крос от Възнесенската църква. Там  Левски се е черкувал и пял до водопада Скакля, където се е провела и срещата му с местните комити.

С голямо вълнение младите хора изслушаха и  абитуриентката от Видин – Антонина Лозанова,

гост на Враца за дните на почит към делото на Апостола. Присъстващите изгледаха с интерес късометражния й филм, предизвикал възхищението на цяла България. Момичето, което  през есента беше гост в “Шоуто на Слави “ в рубриката “Достойните българи“ сподели, че специално за срещите си в нашия град е допълнила филмчето.

Книгата на професор Николай Генчев “Левски, революцията и бъдещият свят”, която нейната преподавателка и класен ръководител й е препоръчала, е вдъхновила Антонина да се запали с изследователски ентусиазъм и така е решила да направи първия си филм.

Антонина подари на Младежкия център дискове с другите два нейни филма – за Ботев и Руско-турската война. С втория е спечелила голяма награда и предложение  от известна фондация да следва преференциално в Московски университет  по избор, но е отказала, оставайки в родината.

”Искам да  уча режисура в НАТФИЗ“, сподели за “ Зов нюз” ученичката от елитната видинска Природоматематическа гимназия “Екзарх Антим Първи”.

Родителите на амбициозната девойка, която от години организира своите съученици и приятели да помагат на възрастни и бедни хора в кампанията “Бъди човек”,  разказаха пред наш репортер, че не са повлияли на изборите й в живота и са подкрепяли нейните инициативи.

”Имаме семейно студио за фотография, видеоклипове и филми и тя от петгодишна ни помагаше и се интересуваше “ – разказаха те. Прекрасната млада българка е тренирала волейбол от пети клас и това я е направило организирана и отговорна, сподели таткото, който я е водил и на тренировки, и състезания.

Младежите разпалено говориха и за оставените в наследство от Дякона завети и примери за родолюбие и героизъм.

Според тях днешните герои са много, те са обикновени хора, които дори не съзнават своя подвиг – родителят, който сам достойно, с много труд и жертвоготовност отглежда децата си, както и човекът, срещата с когото може да преобърне живота ти към по-добро.

Никола Живков, юрист от Младежкия център, си спомни мисъл на един свой университетски преподавател: ”Ако искаш да накараш някого да научи нещо, не го карай да го научи – вдъхнови го!”.

Наташа Войкина