На 22-ри септември отбелязваме Световния ден за защита на слоновете.

Tе са признати за едни от най-интелигентните и състрадателни създания.

По официални данни слоновете са сред животните, които годишно убиват по най-много хора. Но вината за това не е в слоновете, а в хората, които непрекъснато ограничават ареала на големите бозайници.

Ето 10 любопитни факта за любимите ни слонове:

  1. Гестационният период на слона е 22 месеца – по-дълъг от всички други бозайници в света. Новородено човешко бебе тежи средно 3 килограма, докато новородено слонче бебе може да тежи до 260 килограма! Бебето може да се изправи малко след като се роди.
  2. Хоботът на слона е сливане на носа и горната устна. Това е най-важният крайник на слона. Хоботът е достатъчно чувствителен, за да пасе трева и е достатъчно силен, за да откъсне клоните от дърво. Той се използва и за пиене – слонът може да изсмуче до 14 литра вода наведнъж и след това да я погълне направо в стомаха!
  3. Когато се къпе, слонът засмуква вода, за да пръска по тялото си. След банята той пръска мръсотия и кал върху себе си, който като изсъхне действа като слънцезащитен крем.
  4. Слоновете имат две походки – бавна за разходка и по-бърза походка, която е подобна на тичането. Те не могат да скачат, но могат да плуват и да използват хобота си като шнорхел.
  5. В начина на живот на слона има структуриран социален ред. Женските прекарват целия си живот в тесни семейни групи, съставени от майки, баби, лели, сестри и дъщери. Най-възрастната жена обикновено води групата. Възрастните мъже предпочитат да водят ергенски начин на живот.
  6. Има три различни вида слонове – африканският слон Савана, африканският горски слон и азиатският (индийски) слон.
  7.  Слоновете са най-голямото сухоземно животно в света! Мъжките африкански слонове могат да достигнат 3 м височина и да тежат между 4000 -7 500 кг. Азиатските слонове са малко по-малки, достигат 2,7 м височина и тежат 3000 – 6 000 кг.
  8. Тези великолепни бозайници прекарват между 12 и 18 часа, хранейки се с трева, растения и плодове всеки ден! Използват дългите си хоботи, за да миришат храната си и да си изберат подходяща.
  9. Слоновете копаят водоеми и създават пешеходни пътеки, като буквално променят пейзажа около тях.
  10. Африканските слонове спят най-много по два часа на денонощие, като често остават будни за по 48 часа.