Вчера, 4 юни, в Професионалната гимназия по ядрена енергетика „Игор Курчатов”, гр. Козлодуй, се проведе открит онлайн урок на тема:

Роботика, програмиране, математика и физика – защо са важни за професиите на бъдещето”, чрез приложението Zoom.

Лектор на урока бе Невен Боянов – предприемач, изследовател и преподавател във Великотърновския университет. Заедно с него учениците са потърсили отговор на въпросите:

Ще се появят ли нови професии, за които ние дори не сме подозирали, че ще съществуват? Кои са те?А колко важни за професиите на бъдещето ще са програмирането, математиката и физиката и каква роля ще играе роботиката?

Всичко това e провокирало младите хора да мислят в посока на професионалното си развитие и усъвършенстване.

Тинузавърът е образователен проект, спечелил награда за предприемачество. Включва разработка на софтуер, маркетинг, екип по продажби и развитие на производствена дейност.

Проектът вече е част от програмата за обучение на студенти по софтуерно инженерство във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, както и на ученици в различни образователни школи в страната.

Тинузавърът представлява платки, китове, светодиоди, сензори, събрани в една кутийка. От всички тези части всеки начинаещ и напреднал програмист може да състави малък робот, който свети, мига и се движи.

Невен Боянов заедно с екипа си комплектова съдържанието на кутииите във Велико Търново и оттам те тръгват до всички краища на света. През 2013 г. той създава проекта Тинузавър, който помага на ученици и студенти да учат програмиране, математика и физика по забавен и практически ориентиран начин.