Регионална библиотека “Гео Милев” в Монтана посвещава традиционния Маратон на четенето на 90-годишнинината от рождението на Йордан Радичков.

Събитието ще се проведе на 23.04.2019 г. /вторник/ в 10,30 часа пред паметника на Йордан Радичков в областния град. Организатор на Маратон на четенето „Децата на Монтана четат“ е  РБ „Гео Милев“ .

В програмата на откриването са включени карнавален парад на приказни герои, драматизации на приказки, викторина с награди, рисунки върху асфалта, песни и танци. В района на събитието ще бъдат обособени „Алея на книгите“ и „Читални на открито“.

Задължителен елемент на Маратона е щафетното четене. В него, освен деца, ще участват и изявени личности, общественици и творци. Те ще прочетат разказа на Йордан Радичков „Птича перушина“.

Успоредно с Маратона  РБ „Гео Милев“ организира благотворителна акция „Деца даряват книги“.

Нейната цел е да бъдат събрани детски книжки с приказки, комикси, книжки за оцветяване и др.  Събирането на дарения ще продължи от 10,00 до 12,00 часа на 23 април, на специално обозначен щанд. В края на мероприятието ще обявим колко книги са събрани и къде ще бъдат дарени.

Всички участници в Маратона  ще получат специално изработени стикери.

Инициативата е по повод Международния ден на книгата и авторското право, в рамките на националната кампания за насърчаване на четенето „Походът на книгите”, организирана от Асоциация „Българска книга” в партньорство с Министерството на образованието и науките.