Емоционален и трогателен беше празникът по повод Деня на родилната помощ – 21 януари, Бабинден – в МБАЛ – Монтана.

С водосвет, отслужен от отец Николай и отец Ангел, беше осветено родилното отделение.

Директорът на болницата д-р Тодоров поздрави колектива на родилно и неонатологично отделение за професионализма и всеотдайността в работата им.

“Благодарение на Вас, доброто оборудване и условия тук отделението ни се превърна в желано място за раждания на майки от Видин до Бяла Слатина, или както аз вече казвам, станахме Майчин дом на Северозапада.

Родилното и неонатологичното ни отделение са единствените в областите Видин, Монтана, Враца с високо второ ниво на компетентност, останалите са с трето ниво.

През 2019 г. предстои да пуснем в експлоатация специална операционна зала към родилно отделение, която ще се ползва само за раждания с цезарово сечение и за хирургическа намеса при проблемни раждания.

Необходимо е болницата да закупи апарат за анестезия и още допълнително оборудване“, каза изпълнителният директор на МБАЛ д-р Тодоров.

Той връчи награда-плакет „Най-добра акушерка на 2018 г.“ на Таня Киркова.

Умиление и щастливи усмивки предизвика появата на близнаците от Враца, които са последните родени бебета на 2018-та година тук, и родителите им Катя и Красимир Кръстеви.

Мъниците се раждат със секцио на 31 декември, с тегло 2345 и 1980 грама. Вече са си вкъщи, а днес майката Катя ритуално според традицията поля вода и изми ръцете на началника на отделението д-р Николов.

Той пожела така, както тече водата, да излизат лесно и без проблеми бебетата през новата година, закичи с осветени червени гривнички ръчичките на бебетата и им поднесе подаръци – одеялца, играчки и комплекти за хранене.

Днес, навръх празника, проплака за първи път момченце от Видин, което родителите ще кръстят Божидар.

716 са новородените през 2018 г. в монтанската болница, спрямо 655 родени бебета за 2017 г. Техният брой расте не заради обрат в демографската криза в района, а заради предпочитанията на майки от по-далечни общини.